Selangorkini
Penganut Hindu melakukan upacara paal koodam atau menjunjung belanga yang mengandungi susu sempena perayaan Thaipusam ketika tinjauan di Kuil Arulmigu Sri Maha Mariamman, Seksyen 23, Shah Alam pada 18 Januari 2022. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENSI SELANGOR

Penganut Hindu ambil iktibar Thaipusam, bangkit dari bah

SHAH ALAM, 18 JAN: Penganut Hindu terjejas akibat banjir berazam mengambil semangat sambutan perayaan Thaipusam untuk memulihkan semula kehidupan.

Ibu tunggal dari Taman Sri Muda K Murugeeswari, 58, menyifatkan bencana pada pertengahan Disember lalu yang menyebabkan keluarganya mengalami kerugian besar sebagai antara cabaran perlu ditempuh.

Menurutnya, dalam kejadian itu hampir semua barangan di tingkat bawah rumahnya rosak selepas ditenggelami air dan mereka reda dengan dugaan itu.

K Murugeeswari, 58. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

“Thaipusam mengajar kami supaya lebih positif berdepan cabaran dan beri semangat bangkit segera.

“Semangat ini kami ambil untuk memperbaiki semula kehidupan,” kata pekerja swasta itu ditemui di Kuil Arulmigu Sri Maha Mariamman Seksyen 23 di sini hari ini.

Bagi seorang lagi mangsa banjir dari Bukit Kemuning A Kumaran, 37, bencana melanda satu episod perlu dihadapi mereka sekeluarga dengan terbuka seperti diajar dalam agama.

A Kumaran, 37. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

“Sedih lihat harta benda musnah tetapi ini dugaan perlu kami tempuh dengan sabar,” katanya.

Hujan lebat luar biasa antara 17 hingga 19 Disember tahun lalu, lebih dua kali ganda taburan tertinggi sebelum ini iaitu kira-kira 180 milimeter, mengakibat banyak lokasi di negeri ini ditenggelami air.

Pada 21 Disember, Kerajaan Negeri mengumumkan dana RM100 juta bagi permulaan program Selangor Bangkit susulan insiden banjir.

Selain pemulihan infrastruktur, peruntukan itu meliputi bantuan RM10,000 kepada keluarga mangsa banjir yang terkorban dan RM1,000 kepada ketua isi rumah bagi membaik pulih semula kediaman.


Pengarang :