Selangorkini
Umat Islam menjaga jarak fizikal ketika mengerjakan umrah di Masjidil Haram pada 3 Oktober 2020 setelah pihak berkuasa Arab Saudi melonggarkan sekatan susulan Covid-19 di kota suci Mekah, Arab Saudi. Foto REUTERS
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Proses nilai risiko, SOP umrah dimuktamad bulan depan

SHAH ALAM, 19 JUN: Penilaian risiko dan tatacara operasi piawai (SOP) perjalanan umrah akan dimuktamadkan menjelang pertengahan Februari ini.

Menurut kenyataan bersama Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya dan Kementerian Kesihatan hari ini, perkara itu adalah maklum balas daripada sesi libat urus kedua-dua kementerian itu bersama Persatuan Agensi Pelancongan (Umrah) hari ini.

Libat urus yang dikendalikan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Nancy Shukri dan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin itu adalah bagi mendapatkan maklum balas berhubung hala tuju industri umrah susulan keputusan penangguhan sementara yang sedang berkuat kuasa.

“Kedua-dua menteri dalam maklum balas mereka telah menyatakan komitmen untuk memperincikan dan memperhalusi setiap isu serta cadangan yang dikemukakan di peringkat kementerian masing-masing sebelum membentangkan cadangan penambahbaikan kepada Mesyuarat Kuartet Menteri Covid-19 akan datang,” menurut kenyataan itu.

Antara perkara yang dibangkitkan oleh pemain industri pelancongan umrah adalah SOP berkaitan pelaksanaan perjalanan umrah, isu bayaran balik dan penjadualan semula penerbangan, perlindungan insurans, garis masa pembukaan semula perjalanan umrah dan bantuan pemulihan kepada industri pelancongan.

Sehubungan itu, kedua-dua kementerian berharap agar semua pemain industri dapat memberikan kerjasama sepenuhnya bagi memastikan aktiviti umrah dapat terus dilaksanakan dengan selamat.

Turut hadir dalam sesi libat urus itu pengurusan tertinggi kedua-dua kementerian, wakil agensi persekutuan seperti Agensi Pengurusan Bencana Negara dan Jabatan Imigresen Malaysia serta ahli daripada Persatuan Syarikat Pengendalian Pelancongan Bumiputera Malaysia, Persatuan Agensi Pelancongan Umrah dan Haji dan Persatuan Ejen-Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia.

-BERNAMA

 


Pengarang :