Dato’ Teng Chang Khim (dua, kanan) menghadiri pelancaran pasar Tahun Baharu Cina: Taste of Klang di Centro Mall pada 9 Januari 2022. Foto Facebook Centro Mall
AGENDA NASIONAL

Selangor kekal sambutan Tahun Baharu Cina 2022 dalam talian

SHAH ALAM, 10 JAN: Sambutan Tahun Baharu Cina 2022 peringkat negeri diteruskan secara dalam talian berikutan penularan Covid-19 yang belum reda, kata Dato’ Teng Chang Khim.

Pengerusi Jawatankuasa Khas Agama Buddha dan Tao Selangor berkata program itu disiarkan melalui Facebook rasminya dan Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari pada 1 Februari jam 9 malam.

“Tahun lalu sambutan berjaya menarik penonton dari seluruh negara seperti Singapura, Taiwan, Macau, United Kingdom, Amerika Syarikat dan Indonesia sebanyak 218,000 tontonan,” katanya.

Bercakap dalam sidang media melalui aplikasi Zoom hari ini, Chang Khim menambah sambutan itu bakal menampilkan seniman daripada tiga generasi antara 70-an hingga kini selama sejam.

“Acara ini bertujuan menarik penonton pelbagai umur dan menyatukan semua lapisan masyarakat untuk bersama meraikan Tahun Baharu Cina,” katanya lagi.

Acara lain seperti berikut:

1. Persembahan lagu-lagu klasik Tahun Baru Cina oleh Chow Kam Leong dan Chang Sang Teck (Kumpulan Dua Sekawan) dan Artist Lee Elaine

2. Persembahan Lion Dance oleh Persatuan Tarian Singa Hong Jing, Selangor

3. Persembahan Tarian oleh Dua Space Dance Theatre

4. Nyanyian lagu Tahun Baru Cina versi A capella oleh Colour of Voices

5. Persembahan GuZheng oleh Sara Heng

6. Persembahan gendang Cina oleh Hands Percussion

7. Persembahan GuZheng elektronik dan diabolo LED oleh Sara Heng dan Kumpulan DiAbolution

8. Persembahan Artist Lim Wen Suen

9. Persembahan Artist Gaston Pong & JE Pong

10. Ucapan Tahun Baharu Cina daripada Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor


Pengarang :