Petugas kesihatan menyediakan dos penggalak vaksin Covid-19 di pusat vaksin (PPV) di Klinik Kesihatan Membedai Labuan pada 8 Disember 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Sembilan kes baharu Covid-19 babit mangsa banjir dikesan hari ini

SHAH ALAM, 2 JAN: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengesan sembilan kes baharu positif Covid-19 dalam kalangan mangsa banjir hari ini, menjadikan keseluruhan 460 jangkitan.

Ketua pengarah kesihatan berkata keseluruhan kes terbabit dilaporkan dalam kalangan mangsa di Kelantan, Sabah, Pahang, Terengganu, Melaka, Johor dan Negeri Sembilan.

“Tiada pertambahan kluster baharu dalam kalangan mangsa banjir di pusat pemindahan sementara (PPS) menjadikan keseluruhan kluster dikesan masih lagi satu.

“Jumlah keseluruhan kes positif Covid-19 di PPS kekal 15 kes tanpa pertambahan kes hari ini,” kata Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dalam kenyataan.

Sementara itu, beliau mengingatkan mangsa banjir memaklumkan status risiko Covid-19 kepada anggota penyelamat jika disahkan positif dan dikenal pasti sebagai kontak rapat supaya tindakan sewajarnya dapat diambil.

“Mangsa juga diminta patuh tatacara operasi piawai (SOP) dan amalan norma baharu semasa proses pemindahan serta sepanjang tempoh berada di PPS dengan mengelak berkumpul beramai-ramai,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Dr Noor Hisham berkata sebanyak 63 kes penyakit berjangkit dikesan dalam kalangan mangsa banjir hari ini membabitkan 42 kes jangkitan saluran pernafasan akut, acute gastroenteritis (11) dan penyakit kulit (10).

Menurutnya, jumlah itu menjadikan keseluruhan kes bagi ketiga-tiga penyakit selain konjunktivitis serta penyakit tangan kaki dan mulut (HFMD) sebanyak 2,038 kes.


Pengarang :