Kelihatan sebuah rumah di pinggir sungai langat musnah di Hulu Langat sekitar jam 6.30 petang ketika tinjauan keadaan selepas banjir pada 22 Disember 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDANASIONAL

Sungai Langat naik paras bahaya setakat jam 10.30 pagi tadi

SHAH ALAM, 3 JAN: Paras air Sungai Langat di Bukit Changgang, Kuala Langat melepasi paras bahaya (merah) apabila mencatatkan bacaan setinggi 4.34 meter (m) setakat jam 10.30 pagi tadi.

Berdasarkan maklumat yang diperoleh menerusi https://publicinfobanjir.water.gov.my bacaan itu melepasi paras normal pada 4.20m. Peningkatan 0.14m itu disebabkan hujan yang turun di kawasan berkenaan.

Sementara itu paras air Sungai Langat di Dengkil, Sepang telah melepasi tahap waspada apabila mencatatkan bacaan 6.68m iaitu peningkatan 0.28m. Peningkatan paras air itu juga disebabkan hujan.

Orang ramai boleh melayari laman sesawang https://publicinfobanjir.water.gov.my untuk melihat perkembangan terkini dari semasa ke semasa paras air di seluruh negara.

Pagi tadi laman berkenaan melaporkan setakat jam 6.45 pagi kawasan Sungai Langat di Bukit Changgang, Kuala Langat berada pada paras bahaya apabila mencatat 4.29 meter manakala Sungai Langat di kawasan Dengkil, Sepang berada pada paras amaran dengan ketinggian 7.07 meter.


Pengarang :