EXCO Pengguna Mohd Zawawi Ahmad Mughni (dua kanan) diiringi Pengarah KPDNHEP Selangor Muhamad Zikril Azan Abdullah (tiga kiri) memeriksa harga telur dalam ops pematuhan harga di NSK Trade City BMC Mall Mahkota Cheras, Kajang pada 31 Januari 2022. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Tahun Baharu Cina: Enam barang disenarai bawah harga kawalan

CHERAS, 31 JAN : Sebanyak enam jenis barangan disenaraikan di bawah Skim Harga Maksimum Musim Perayaan (SHMMP) Tahun Baharu Cina 2022 yang dilaksana dari 29 Januari hingga 4 Februari.

EXCO Pengguna berkata senarai barangan terbabit adalah ikan bawal putih berat antara 200 gram (g) hingga 400g seekor dan udang putih berat antara 41 ekor hingga 60 ekor sekilogram.

Menurut Mohd Zawawi Ahmad Mughni bawang putih dari China; babi hidup kawalan di peringkat ladang sahaja, daging babi (perut) dan daging babi (daging dan lemak) turut tersenarai dalam harga kawalan.

“Peniaga juga perlu mempamerkan tanda harga khas warna merah jambu di bawah skim ini bagi membezakan antara barangan harga terkawal dan jualan borong di premis masing-masing.

“Pelaksanaan skim ini dikuat kuasa melalui Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011. Tindakan tegas akan dikenakan sekiranya berlaku ketidakpatuhan di bawah skim ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita pada sesi ‘walkabout’ Ops Pematuhan SHMMP Tahun Baharu Cina bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Selangor di Pasaraya NSK Trade City BMC Mall di sini hari ini.

Mohad Zawawi berkata mana-mana peniaga yang melakukan kesalahan akan diambil tindakan mengikut Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011.

“Peniaga di sekitar Selangor diminta memberi kerjasama dan patuh dengan harga ditetapkanSHMMP tahun ini,” katanya.

Menurutnya, pengguna juga digalakkan memuat turun aplikasi ‘Price Catcher’ bagi tujuan semakan harga barang keperluan harian yang lain dan boleh membuat perbandingan harga mengikut premis dalam radius 10 kilometer daripada kediaman.

Pengguna juga boleh membuat aduan dengan mengemukakan maklumat lengkap berhubung salah laku peniaga di sekitar Selangor menerusi saluran aduan rasmi berikut :

i. WhatsApp 019-279 4317
ii. Portal e-aduan.kpdnhep.gov.my
iii. Call Centre 1-800-886-800
iv. Emel [email protected]
v. Ez ADU KPDNHEP
vi. Bilik Gerakan KPDNHEP Selangor 03-
5514 4393/ 5518 1810/ 5512 5485


Pengarang :