Norsila Zulkamal mengumpul barangan rumah yang rosak akibat banjir ketika tinjauan Media Selangor di Kampung Sungai Serai, Hulu Langat, Kajang pada 20 Disember 2021. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

10,510 rumah mangsa bah di Selangor dibaik pulih, 44 lagi bina baharu

SHAH ALAM, 3 FEB: Sebanyak 10,510 rumah mangsa banjir di Selangor pada Disember tahun lalu akan dibaik pulih manakala 44 dibina baharu, kata Dato’ Menteri Besar.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata pembaikan dan pembinaan semula mengambil kira jenis serta tahap kerosakan rumah menerusi penyelarasan yang dilaksanakan EXCO Perumahan Rodziah Ismail.

“Sebahagian besar pembinaan ini sudah mendapat komitmen daripada Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) serta Lembaga Zakat Selangor (LZS)

“Kemudian kita mahu selaraskan (rumah) siapa yang LZS, KPLB dan KPKT akan bina serta baik pulih. Kita perlu melihat kepada syor pihak berkaitan bagaimana hendak pulihkan, apa kapasitinya kerana ada rumah yang runtuh sebahagian atau mungkin pecah serta cat tertanggal,” katanya.

Bercakap dalam sidang media Bilik Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi Selangor hari ini, Amirudin berkata EXCO perumahan akan memaklumkan kategori kerosakan rumah mangsa terlibat dalam masa terdekat.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata KDEB Waste Management (KDEBWM) dibantu komuniti menjalankan gotong-rotong besar-besaran bagi membersihkan kawasan Taman Sri Muda pada 6 Februari ini.

Menurutnya, penduduk di Taman Sentosa, Klang Utama dan beberapa tempat lain masih membersihkan rumah selain membeli barangan gantian seperti perabot, elektronik serta dapur.

“Ini masih menghasilkan barang buangan yang membawa kepada longgokan sampah di kawasan perumahan.

“KDEBWM akan memberikan tumpuan khusus kepada kawasan seperti ini dan proses ini dijangka berterusan dan selesai pada akhir Mac,” katanya.

Amirudin menambah sebanyak 14 kerja pemulihan infrastruktur seperti jalan, jambatan dan pembersihan bermula secara berperingkat di tujuh daerah terjejas membabitkan perbelanjaan RM31.7 juta.


Pengarang :