Seorang petugas kesihatan lengkap berpakaian sut pelindung diri (PPE) membantu warga emas menolak kerusi roda di Pusat Penilaian Covid-19 (CAC) Stadium Malawati Shah Alam ketika tinjauan SelangorKini pada 17 Julai 2021. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGOR KINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

Anda kategori 2B dan ke atas? Hadir ke pusat penilaian Covid-19 ini

SHAH ALAM, 19 FEB: Individu positif Covid-19 kategori 2B (bergejala sederhana) hingga 5 dikehendaki hadir ke pusat penilaian (CAC) atau hospital terdekat bagi pemeriksaan lanjut.

Arahan sama turut dikenakan terhadap pesakit berusia 60 tahun ke atas, menghidap penyakit kronik, gejala semakin teruk, tidak mengambil atau belum lengkap suntikan vaksin dan hamil.

“Sekiranya gejala anda bertambah teruk, sila hubungi 999 atau ke hospital terdekat dengan kenderaan sendiri,” kata Jabatan Kesihatan Negeri Selangor di Facebook.

Menurut jabatan itu, individu dalam kategori 1 (tiada gejala) dan 2A (gejala ringan) serta tidak berisiko tinggi (60 tahun ke bawah dan tidak mempunyai komorbid) tidak perlu ke CAC.

Sebaliknya, mereka diarah membuat pemantauan kendiri di rumah melalui Peralatan Penilaian di Rumah (HAT) dalam aplikasi MySejahtera.

Jabatan itu turut mengemas kini maklumat CAC PKD Sabak Bernam (penukaran no telefon di Klinik Kesihatan Sungai Air Tawar dan Parit Baru) dan CAC PKD Kuala Langat (penutupan CAC Klinik Kesihatan Bandar).


Pengarang :