EXCO Sukan Mohd Khairuddin Othman (dua, kanan) bersama Setiausaha Agung BAM Dato’ Kenny Goh (tengah), Ketua Pegawai Operasi Badminton Asia Saw Chit Boon (dua, kiri) dan Pengarah Eksekutif MSN Selangor Mohamad Nizam Marjugi (kanan) merasmikan logo Kejohanan Badminton Berpasukan Asia di Sunway Resort Hotel, Subang Jaya pada 27 Januari 2022. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKIN
AGENDA SUKANKINI

Kejohanan badminton Asia: Penonton boleh tempah tempat duduk, jumlah terhad

SHAH ALAM, 9 FEB: Penyokong dibenarkan menyaksikan Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BATC) 2022 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Setia City di sini, mulai 15 hingga 20 Februari depan.

Pengarah Eksekutif Majlis Sukan Negeri (MSN) Selangor Mohamad Nizam Marjugi bagaimanapun berkata jumlah kehadiran adalah terhad susulan peningkatan kes Covid-19.

“Setakat ini penyokong masih dibenarkan hadir dengan membuat tempahan menerusi dalam talian yang akan diuruskan penganjur,” katanya kepada SelangorKini.

Beliau berkata semua lapan negara yang bertanding sudah berada di Shah Alam serta sedang menjalani tempoh kuarantin ditetapkan.

Selain Malaysia, negara lain yang turut bertanding ialah Indonesia, India, Korea Selatan, Jepun, Singapura, Hong Kong dan Kazakhstan.

Buat julung kalinya, Selangor menjadi tuan rumah BATC 2022 yang berlangsung di Pusat Konvensyen Setia City, Shah Alam mulai 15 hingga 20 Februari depan.

Kejohanan berprestij itu diselaraskan Majlis Sukan Negeri Selangor dengan kerjasama Badminton Asia dan Persatuan Badminton Malaysia (BAM).

 


Pengarang :