Selangorkini
Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran hujan lebat di beberapa negeri hingga jam 9 malam ini.
AGENDA NASIONAL SELANGOR

Kuala Langat, Sepang diramal hujan lebat, angin kencang malam ini

SHAH ALAM, 3 FEB: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di beberapa negeri termasuk Selangor sehingga 9 malam ini.

Agensi itu menerusi Facebook memaklumkan daerah di negeri ini yang diramal berdepan cuaca itu adalah Kuala Langat dan Sepang.

Selain Selangor amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang turut berlaku di Kedah (Kubang Pasu, Kota Setar, Yan, Pendang, Kuala Muda, Baling, Kulim dan Bandar Baharu) serta Pulau Pinang (Seberang Perai Utara, Seberang Perai Tengah dan Seberang Perai Selatan).

Amaran sama melibatkan Perak (Kerian, Larut, Matang Dan Selama, Kuala Kangsar, Manjung, Kinta, Perak Tengah, Kampar, Bagan Datuk, Hilir Perak, Batang Padang dan Muallim), Pahang (Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Raub dan Temerloh)  serta Putrajaya.

Selain itu, cuaca sama diramal berlaku di Negeri Sembilan (Jelebu, Seremban, Port Dickson, Kuala Pilah dan Rembau), Melaka, Johor (Tangkak, Muar, Batu Pahat, Kluang, Mersing, Pontian dan Kulai).

Sarawak pula membabitkan Kuching (Bau dan Kuching), Serian (Serian), Samarahan (Simunjan), Sri Aman, Betong (Betong), Sarikei (Pakan dan Julau), Sibu (Selangau), Bintulu (Tatau dan Sebauh), Miri (Miri dan Marudi) dan Limbang (Limbang).

Amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 mm/jam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

Amaran ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran.

Orang awam dinasihatkan merujuk laman web www.met.gov.my, media sosial dan memuat turun aplikasi myCuaca bagi maklumat terkini dan sahih.


Pengarang :