Selangorkini
Seramai 2.576 juta pengundi biasa daripada keseluruhan 2.599 juta pengundi berdaftar layak mengundi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor. Foto Facebook Bernama TV
AGENDA NASIONAL

PRN Johor 12 Mac, penamaan calon 26 Februari

SHAH ALAM 9 FEB: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 12 Mac sebagai hari pengundian bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Hari penamaan calon pula pada 26 Februari manakala pengundian awal pada 8 Mac, kata Pengerusinya Datuk Abdul Ghani Salleh dalam sidang media hari ini.

“SPR telah mengadakan mesyuarat khas hari ini dan memutuskan satu pilihan raya umum Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor hendaklah diadakan bagi mengisi kekosongan 56 kerusi,” katanya.

Menurut data SPR, seramai 2.576 juta pengundi biasa daripada keseluruhan 2.599 juta pengundi berdaftar layak mengundi pada pilihan raya itu.

Jumlah pengundi di Johor meningkat 28 peratus berbanding 1.8 juta pada pilihan raya umum 2018 dengan tambahan melibatkan pengundi 18 tahun ke atas susulan pendaftaran automatik Undi18.

Pada 22 Januari, Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad menghadap Sultan Johor Sultan Ibrahim Iskandar bagi memohon pembubaran DUN negeri tersebut sebelum mendapat perkenan baginda.

Beliau berkata pilihan raya perlu diadakan berikutan kerajaan negeri dalam keadaan amat tidak stabil dan berada atas ihsan pembangkang.

Johor bakal menjadi negeri keempat yang mengadakan pilihan raya selepas Sabah, Melaka dan Sarawak.

Pakatan Harapan sebelum ini mendesak SPR membenarkan aktiviti ceramah dan kempen secara bersemuka dalam PRN Johor susulan negara semakin bersifat endemik.


Pengarang :