Calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020 di Sekolah Menengah Kebangsaan Sandakan mengaminkan doa sebelum menduduki peperiksaan itu pada 22 Februari 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

SPM 2021: 407,097 calon mula ujian bertulis 2 Mac

PUTRAJAYA, 28 FEB: Ujian bertulis peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2021 akan dilaksanakan mulai 2 Mac hingga 29 Mac ini melibatkan seramai 407,097 calon.

Menurut kenyataan Kementerian Pendidikan (KPM) hari ini, seramai 50,514 petugas peperiksaan dilantik bagi memastikan kelancaran pengurusan dan pengendalian peperiksaan tersebut, membabitkan sebanyak 3,382 pusat peperiksaan di seluruh negara.

“Semua calon diingatkan merujuk jadual waktu ujian bertulis peperiksaan SPM 2021 untuk maklumat mengenai tarikh, masa, kod dan kertas peperiksaan serta arahan yang perlu dipatuhi semasa peperiksaan berlangsung,” kata KPM.

Semua calon diingatkan agar membawa dokumen pengenalan diri dan Pernyataan Pendaftaran Peperiksaan ke pusat peperiksaan.

Jadual waktu peperiksaan boleh dimuat turun dari portal rasmi Lembaga Peperiksaan (LP) menerusi http://lp.moe.gov.my.

Calon juga hendaklah mematuhi Garis Panduan Pengurusan Pentaksiran Pusat dan Peperiksaan Awam yang terkandung dalam Garis Panduan Pengurusan dan Pengoperasian Sekolah 3.0 yang dikeluarkan KPM serta tatacara operasi piawai yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Kesihatan bagi mencegah penularan wabak Covid-19.

Garis panduan tersebut boleh dimuat turun dari portal rasmi KPM di https://www.moe.gov.my.

-BERNAMA


Pengarang :