Hujan lebat dan angin kencang menyebabkan air laut turut bergelora. Foto BERNAMA
AGENDA AGENSI NASIONAL SELANGOR

Amaran ribut petir, hujan di Selangor dan negeri lain hingga 9 malam

SHAH ALAM, 13 MAC: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir dan hujan lebat di beberapa negeri termasuk Selangor sehingga 9 malam ini.

Agensi menerusi Twitter memaklumkan keadaan tersebut diramalkan berlaku melibatkan semua daerah di negeri ini.

Amaran sama turut dikeluarkan bagi Perlis, Pulau Pinang, Kuala Lumpur dan Putrajaya juga meliputi hampir semua kawasan.

Manakala di Kedah membabitkan Langkawi, Kubang Pasu, Kota Setar, Pokok Sena, Padang Terap, Kulim dan Bandar Baharu; Perak (Kerian, Larut, Matang dan Selama, Manjung, Kinta, Perak Tengah dan Kampar), Kelantan (Jeli, Tanah Merah dan Kuala Krai), Terengganu (Besut), Pahang (Lipis, Raub, Temerloh dan Maran), Negeri Semblan (Seremban) serta Johor (Johor Bahru).

Sarawak pula di Sri Aman, Kapit (Song dan Belaga), Miri dan Limbang) serta Sabah (Pedalaman (Sipitang, Tenom, Beaufort, Nabawan dan Keningau), Pantai Barat (Papar) dan Sandakan (Tongod)).

Menurut MetMalaysia, amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 milimeter per jam (mm/jam) yang hampir atau dijangka berlaku melebihi sejam.

Ramalan ribut petir adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam untuk satu-satu keluaran.

Orang awam dinasihatkan merujuk laman sesawang www.met.gov.my , media sosial dan memuat turun aplikasi myCuaca bagi maklumat terkini dan sahih.


Pengarang :