Anggota Angkatan Tentera Malaysia membantu membawa keluar seorang wanita setelah rumahnya di Taman Sri Muda, Seksyen 25 Shah Alam ditenggelami air pada 19 Disember 2021. Foto Facebook Kementerian Pertahanan Malaysia
AGENDA NASIONAL

ATM: Siap siaga hadapi peralihan monsun di kawasan terjejas

JOHOR BAHRU, 20 MAC: Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah merancang pelbagai strategi dan mekanisme bagi membantu operasi banjir, khususnya di kawasan terjejas teruk susulan peralihan monsun yang dijangka berterusan sehingga Mei depan.

Panglima Medan Barat Tentera Darat Lt Jen Datuk Muhammad Hafizuddeain Jantan berkata perkara itu sudahpun dibincangkan di peringkat jawatankuasa pengurusan bencana negeri dan daerah, supaya segala atur gerak kerja berjalan dengan lancar.

“Kita sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi peralihan monsun ini. Sistem dan mekanismenya pun sudah ada. Untuk atur gerak di peringkat awal (tumpuan) di kawasan-kawasan yang terjejas, dan seterusnya menghantar aset-aset ke tempat-tempat yang dijangka berisiko tinggi”, katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan pembukaan Eksesais Semangat Bersatu Siri 26/2022 antara Tentera Darat Malaysia (TDM) dan Tentera Darat Singapura (TDS) di Padang Kawad Batalion Keenam Rejimen Renjer Diraja (6 RRD), Kem Ulu Tiram, Pusat Latihan Tempur Tentera Darat (PULADA) di sini hari ini.

Turut hadir Panglima Latihan dan Doktrin TDS Brigedier Jeneral Andrew Lim Heng Tiew.

Pada 11 Mac, Ketua Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) Muhammad Helmi Abdullah dilaporkan berkata, Malaysia dijangka mengalami fasa peralihan monsun bermula 14 Mac hingga pertengahan Mei depan, sekali gus menandakan berakhirnya Monsun Timur Laut sejak 3 Nov lepas.

Berhubung Eksesais Semangat Bersatu, Muhammad Hafizuddeain berkata tujuan utama latihan itu diadakan bagi mengeratkan hubungan kerjasama ketenteraan antara pasukan dari Malaysia dan Singapura, sekali gus melahirkan kesefahaman dan toleransi yang jitu antara kedua-dua negara.

Beliau berkata latihan bermula 18 hingga 25 Mac itu melibatkan penyertaan seramai 295 pegawai dan anggota TDM dan 95 pegawai dan anggota TDS.

Menurut beliau, konsep eksesais tersebut adalah menjurus kepada operasi ofensif, melibatkan dua fasa peperangan konvensional di kawasan am Ulu Tebrau.

Tambahnya, latihan itu juga menguji fungsi pasukan infantri dengan penglibatan pelbagai elemen tempur dan bantuan tempur, dalam menangani sebarang ancaman selain mencapai kerjasama bilateral antara dua negara itu.

– BERNAMA


Pengarang :