Nurul Nadia dinobat pemain terbaik perlawanan selain memenangi kasut emas apabila menjaring 10 gol dalam kejohanan Liga Super Wanita anjuran Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS).
RENCANAWAWANCARA

Gadis mesin gol lincah gelecek bola, asah bakat di Jepun

Oleh Norhayati Yahaya

Seawal usia lima tahun, Nurul Nadia, 20, meminati dunia bola sepak, apatah lagi hasrat tersebut direstui keluarga.

Nurul Nadia, anak bekas askar Roslan Salleh, 49, manakala ibunya Rosliza Arifin, 50, suri rumah pernah menyertai kelab CIMB YFA di Cheras, Kuala Lumpur pada usia lima hingga 10 tahun.

Anak kedua daripada empat beradik itu kemudian berpindah ke Kedah dan terpilih mewakili negeri Jelapang Padi pada usia 15 tahun bagi merebut Piala Tun Sharifah Rodziah, sebuah pertandingan bola sepak wanita kebangsaan.

Dipanggil Adik dalam kalangan rakan-rakan berikutan ketinggiannya 155 sentimeter, beliau menganggap pengalaman paling berharga apabila terpilih menyertai pertandingan bola sepak di Filipina pada usia 18 tahun dan mengikuti latihan bersama Kelab National di Jepun selama tiga bulan ketika berusia 19 tahun.

“Saya tidak pernah menyesali penglibatan dalam sukan bola sepak yang kebanyakannya didominasi  lelaki sebaliknya gembira apabila dikelilingi kawan-kawan,” katanya kepada Selangorkini baru-baru ini.

Menjadikan pemain JDT Safawi Rasid sebagai idola, Nurul Nadia setakat ini menyertai 11 kejohanan bola sepak dan lima pertandingan futsal. Beliau juga pernah mewakili Selangor dan Melaka United.

“Bagi pertandingan futsal pada tahun lalu, saya dapat anugerah pemain terbaik dan penjaring terbanyak,” katanya bermain untuk pasukan The Footsouls.

Bulan lalu, Nurul Nadia dinobat pemain terbaik perlawanan selain memenangi kasut emas apabila menjaring 10 gol dalam kejohanan Liga Super Wanita anjuran Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS).

Liga Super Wanita FAS membuka tirai pada 29 November tahun lalu dengan disertai 10 pasukan.

Duli Yang Teramat Mulia (DYTM) Raja Muda Selangor Tengku Amir Shah berkenan merasmikan liga itu di Pusat Konvensyen Sunway Pyramid, Petaling Jaya pada 20 November.

Ditanya sasaran sebagai pemain bola sepak, Nurul Nadia menyimpan impian mahu beraksi di pentas Sukan SEA dan Piala AFC.

“Saya sebenarnya meminati sukan bola sepak padang sebab saya suka berlari. Saya tidak meletakkan selama mana untuk kekal dalam sukan ini tetapi selagi saya minat, ia akan diteruskan,” katanya yang turut mengajak wanita yang meminati bola sepak supaya terus mengasah bakat.

Menceritakan kehidupan peribadinya pula, Nurul Nadia yang bekerja sebagai penghantar barang sebuah syarikat kurier terkenal sememangnya menggemari kegiatan lasak.

“Saya hidup sendirian di Kuala Lumpur dan memilih untuk tinggal jauh daripada keluarga kerana mahu berdikari.

“Saya seorang yang ringkas dan selesa mengenakan seluar jeans dan berkemeja-T setiap hari. Syukur pekerjaan tidak memerlukan saya mengenakan pakaian ‘formal’ dan saya selesa begini,” tambahnya lag


Pengarang :