Seorang pengembara berjalan keluar dari balai ketibaan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 12 Januari 2022. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

MAHB: Proses uji dan lepas VTL udara dilaksana mulai esok

KUALA LUMPUR, 15 MAC: Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) dan Kementerian Pengangkutan sudah mendapat kelulusan daripada Kementerian Kesihatan untuk melaksanakan proses ‘uji dan lepas’ penumpang yang tiba di bawah kemudahan laluan perjalanan vaksinasi (VTL) udara, bermula esok.

Pengarah Urusan MAHB Datuk Iskandar Mizal Mahmood berkata menerusi langkah penambahbaikan itu, penumpang terbabit tidak lagi perlu menunggu keputusan saringan ujian pantas polimeras masa nyata (RT-PCR) Covid-19 mereka di lapangan terbang.

“Mereka sebaliknya boleh beredar segera dengan menggunakan khidmat pengangkutan persendirian, teksi atau kereta sewa dari lapangan terbang ke lokasi penginapan yang telah diisytiharkan dalam perintah pengawasan dan pemerhatian di rumah (HSO) MySejahtera, sejurus mendapat pelepasan imigresen.

“Ini akan memberi lebih banyak fleksibiliti dan keselesaan kepada pengembara VTL sementara menunggu keputusan ujian masing-masing yang diperoleh dalam tempoh 24 jam,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Sebaik saja keputusan itu negatif, status HSO dalam MySejahtera itu akan diubah oleh pihak berkuasa, kata pengendali lapangan terbang itu.

Menurut MAHB, selain membolehkan para penumpang menikmati proses pelepasan di lapangan terbang dengan lebih pantas, langkah terbaharu itu juga dijangka dapat meminimumkan kesesakan di pintu masuk berkenaan susulan pelaksanaan pelbagai program VTL udara.

VTL udara bagi Kemboja dan Thailand bermula pada hari ini manakala program sama bagi Singapura akan diperluaskan dengan meliputi destinasi baharu Pulau Pinang bermula esok.

– BERNAMA


Pengarang :