Wafa Aqilah Zaman, 6, ditemani maskot beruang ketika menerima suntikan vaksin pada Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan untuk Kanak-kanak (PICKids) di Tabika Kemas Parlimen Parit, Parit, Perak pada 28 Februari 2022. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

NPRA: Majoriti AEFI golongan kanak-kanak tidak serius

PUTRAJAYA, 24 MAC: Majoriti atau 97 peratus daripada 207 laporan kesan advers susulan imunisasi (AEFI) vaksin Covid-19 bagi golongan kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun yang diterima tidak melibatkan kesan serius, demikian menurut Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA).

Pengarah NPRA Dr Roshayati Mohamad Sani berkata tujuh daripada 207 laporan AEFI yang diterima sehingga 18 Mac itu adalah serius, dengan enam daripadanya memerlukan kemasukan ke wad untuk rawatan serta pemantauan lanjut dan kesemuanya kini telah didiscaj.

“Satu lagi kes melibatkan laporan kes kematian di luar fasiliti kesihatan (BID) dan masih dalam siasatan lanjut dan hubung kait antara kes kematian dan vaksin belum ditentukan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Setakat 18 Mac lepas, sebanyak 1,239,194 dos vaksin telah diberikan bagi kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun melibatkan vaksin Comirnaty 10mcg Concentrate for Dispersion for Injection (Pfizer-BioNTech) dan vaksin CoronaVac Suspension for Injection COVID-19 Vaccine (Vero Cell) Inactivated.

Dr Roshayati berkata kadar pelaporan AEFI dalam kalangan penerima vaksin golongan kanak-kanak lima hingga 11 tahun di Malaysia adalah 0.2 laporan bagi setiap 1,000 dos.

“Kadar pelaporan itu adalah setara dengan kadar pelaporan AEFI yang diterima bagi golongan sama di negara lain seperti Kanada iaitu 0.15 laporan bagi setiap 1,000 dos dan Australia iaitu 0.6 laporan bagi setiap 1,000 dos.

“Kesan advers yang paling kerap dilaporkan adalah kesan ringan seperti sakit, bengkak, merah dan kegatalan pada tempat suntikan, sakit kepala dan keletihan,” katanya.

Beliau berkata secara keseluruhannya, trend pelaporan AEFI di dalam golongan kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun yang diterima oleh NPRA tidak jauh berbeza dengan apa yang dilaporkan oleh negara-negara rujukan regulatori yang lain.

“Tiada isu keselamatan yang dikesan di peringkat tempatan dan global susulan penggunaan vaksin COVID-19 di dalam golongan ini,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :