Hampir 50 penghantar makanan hadir bagi menerima sumbangan e-panggilan melalui RiDE di Dewan MBSA Seri Pagi, Paya Jaras, Sungai Buloh pada 15 Ogos 2020. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENSISELANGOR

Perkeso: RM1.5 juta disalur kepada 415 pemandu e-panggilan, p-panggilan

SHAH ALAM, 29 MAC: Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) Selangor menyalur bayaran faedah berjumlah RM1.5 juta kepada pemandu e-panggilan dan p-panggilan negeri ini yang terbabit kemalangan.

Pengarahnya Zainol Abu berkata jumlah itu membabitkan 415 pencarum yang terlibat dalam kemalangan jalan raya ketika bertugas sejak 2020 hingga Januari tahun ini.

Menurutnya faedah tertinggi dibiayai adalah hilang upaya sementara iaitu 352 pencarum diikuti faedah orang tanggungan (23), hilang upaya kekal (19), faedah perubatan (12) dan faedah pengurusan mayat (sembilan).

“Mereka layak mendapat tuntutan ini apabila berlaku kemalangan memandangkan dalam tempoh tersebut mereka tidak dapat bertugas seperti biasa,” katanya.

Beliau ditemui pemberita selepas pelancaran program GIG Care di pekarangan Dewan Jubli Perak Sultan Abdul Aziz Shah dekat sini hari ini.

Dalam pada itu, Zainol menggesa pekerja dalam sektor berkenaan mencarum dalam Pelan Dua Skim Pekerjaan Sendiri (SPS) supaya dilindungi jika berlaku insiden tidak diingini.

“Khidmat penghantaran makanan dan barangan sekarang menjadi trend apabila ramai anak muda menceburi bidang ini sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Waktu kerja mereka fleksibel selain mampu meraih pendapatan lumayan, namun risiko kemalangan adalah tinggi. Jadi kita mengharapkan kesedaran mereka untuk mencarum agar kita dapat lindungi keselamatan,” katanya.

Pendaftaran boleh dibuat melalui Unit Pemberdayaan Pekerja Selangor (UPPS) atau secara terus di kaunter pejabat Perkeso Selangor.


Pengarang :