Anggota Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) memeriksa dokumen penunggang motosikal dalam Ops Merah di Puchong Perdana, Puchong pada 6 November 2021. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Aduan kesalahan jalan raya boleh dibuat menerusi aplikasi [email protected]

KUALA LUMPUR, 24 APRIL: Orang ramai kini boleh menyalurkan aduan berkaitan pemandu yang melanggar peraturan jalan raya secara lebih mudah dengan memuat turun aplikasi [email protected]

Pengarah Kanan Penguatkuasaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Datuk Lokman Jamaan berkata melalui aplikasi itu, orang ramai hanya perlu memuat naik gambar atau video kesalahan jalan raya yang berlaku di depan mereka selain lokasi dan waktu kesalahan.

“Orang ramai terlebih dahulu perlu dapatkan id awam di laman sesawang jpj.gov.my untuk mendaftar di aplikasi berkenaan. Orang ramai juga perlu mengaktifkan sistem kedudukan global (GPS) bagi memudahkan pengesanan lokasi.

“Aduan yang dibuat perlu dilengkap dengan waktu, tempat, video dan gambar untuk memudahkan siasatan dijalankan,” menurutnya dalam kenyataan semalam.

Beliau juga berkata JPJ akan melaksanakan Ops Hari Raya Aidilfitri (Ops HRA) 2022 bermula 29 April hingga 8 Mei ini.

Katanya Ops HRA 2022 akan dilaksana melalui pendekatan advokasi dan penguatkuasaan dengan objektif utama memastikan persekitaran jalan raya sentiasa selamat dan seterusnya menurunkan kadar kemalangan serta kematian di jalan raya.

– BERNAMA


Pengarang :