Interceptor berfungsi dangan cara memanfaatkan arus sungai bagi memerangkap sampah sarap terapung di Sungai Klang. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDABERITA UTAMANASIONAL

Efektif bersihkan Sungai Klang, sasar guna Interceptor di selatan Semenanjung

KLANG, 5 APRIL: Syarikat The Ocean Cleanup berhasrat memperluas projek kutipan sampah menggunakan jentera Interceptor di sungai lain yang tercemar dalam negara untuk tiga tahun akan datang.

Pengasasnya Boyan Slat berkata cadangan itu susulan keberkesanan jentera terbabit mengeluarkan ratusan ribu tan metrik sampah di Sungai Klang sejak 2016 bawah projek Gerbang Maritim Selangor (SMG).

“Matlamat kami untuk menangani masalah di 1,000 sungai seluruh dunia selain membendung 80 peratus pencemaran plastik yang mengalir ke laut.

“Kami rancang meneruskan projek ini di Johor dan utara Semenanjung, jadi kami berharap inisiatif ini mendapat sokongan pihak berkaitan,” katanya selepas meninjau penggunaan jentera itu di Sungai Klang semalam.

Bekas pelajar kejuruteraan aeroangkasa berusia 28 tahun itu menambah penempatan Interceptor 005 pada Oktober tahun lalu melengkapi Interceptor 002 dan tujuh perangkap sampah lain di sungai berkenaan.

“Interceptor 005 adalah jentera pembersihan sungai generasi ketiga yang ditempatkan di Malaysia, maka kami gembira dengan sokongan Landasan Lumayan Sdn Bhd (LLSB) dan Kerajaan Selangor,” kata Boyan.

LLSB, anak syarikat Kerajaan Negeri dipertanggungjawab menerajui projek SMG meliputi pembersihan dan pemuliharaan Sungai Klang selain pembangunan lestari di kawasan sekitar.

Melaluinya, kutipan sampah di Sungai Klang menurun daripada 1,500 tan kepada 800 tan sebulan.


Pengarang :