Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari (dua, kanan) menyerahkan sumbangan Aidilfitri kepada penduduk setempat di Masjid Bandar Baru Ampang, Ampang pada 19 April 2022. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Masjid satukan rakyat dengan kerajaan, bantu selesai isu setempat

AMPANG, 20 APRIL: Ahli jawatankuasa masjid negeri ini berperanan penting dalam menghubung serta menyatukan masyarakat dengan kerajaan, kata Dato’ Menteri Besar.

Menurut Dato’ Seri Amirudin Shari, kumpulan itu bukan sahaja berfungsi dalam perkara berkaitan ibadah sebaliknya turut membantu menyelesaikan masalah komuniti.

“Sebab itu pergerakan masjid perlu fleksibel dan kita sangat menghargainya seperti ketika Perintah Kawalan Pergerakan, ada masjid yang membuat bakul makanan dan menyediakan tempat pemindahan sementara semasa banjir.

“Justeru, fungsi masjid di negeri ini harus dipergiat dan ditambah baik supaya menjadi penyatu kepada masyarakat,” katanya ditemui pada program tarawih dan penyerahan sumbangan Aidilfitri kepada masjid, surau dan penduduk sekitar Ampang semalam.

Melalui program tersebut, empat masjid di daerah itu masing-masing menerima RM5,000 sumbangan Kerajaan Negeri manakala 23 surau menerima RM20,000.

Masjid tersebut ialah Masjid Bandar Baru Ampang, Masjid Bukit Antarabangsa, Masjid Ukay Perdana dan Masjid Jami’ilhuda , Kampung Melayu Ampang.

 


Pengarang :