Sukarelawan Duta Komuniti (DK) dengan pemakaian vest dilihat berada di sekitar kawasan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) untuk mengingatkan pengembara mematuhi prosedur operasi standard (SOP) iaitu pemakaian pelitup muka dengan betul dan penjarakan fizikal selari dengan pembukaan semula sempadan negara pada 1 April 2022. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Pembukaan sempadan: Lebih 250,000 penggembara keluar, masuk negara

PUTRAJAYA, 7 APRIL: Sebanyak 252,730 pengembara masuk dan keluar direkodkan di pintu-pintu masuk utama negara dalam tempoh empat hari sejak sempadan negara dibuka semula pada 1 April, kata Ketua Pengarah Imigresen Datuk Seri Khairul Dzaimee Daud.

Daripada jumlah itu, sebanyak 126,392 ketibaan dan 28,301 berlepas melibatkan warganegara Malaysia, manakala 55,121 ketibaan dan 42,916 berlepas adalah pengembara asing, katanya.

Pintu masuk negara yang mencatatkan jumlah pergerakan warga asing tertinggi ialah di Bangunan Sultan Iskandar di Johor iaitu 160,818, diikuti Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sebanyak 38,407, Kompleks Sultan Abu Bakar, Johor (53,113), Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) (11,712) dan Bukit Kayu Hitam, Kedah (6,980).

Lima negara yang merekodkan jumlah pengembara tertinggi ialah Singapura (65,165), Thailand (7,841), Indonesia (5,173), India (2,477) dan United Kingdom (1,485), katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada 8 Mac lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan sempadan negara dibuka semula pada 1 April lepas selari dengan perancangan negara memasuki Fasa Peralihan Ke Endemik.

Mengenai pengeluaran Pasport Malaysia Antarabangsa, Khairul Dzaimee berkata pihaknya telah mengeluarkan 12,923 naskah pasport dalam tempoh yang sama.

“Dijangka (pengeluaran pasport) akan terus meningkat berikutan orang awam memanfaatkan pembukaan sempadan bagi tujuan melancong ke luar negara dan mengerjakan ibadah umrah,” katanya.

Khairul Dzaimee berkata pembukaan semula sempadan negara menyaksikan peningkatan pergerakan keluar masuk pengembara asing ke negara ini sebanyak 76.4 peratus manakala pengeluaran Pasport Malaysia Antarabangsa meningkat sebanyak 38.2 peratus.

Beliau turut mengingatkan warga tempatan dan pengembara antarabangsa agar sentiasa mematuhi protokol am pengembara yang ditetapkan Kementerian Kesihatan serta Peraturan-Peraturan Imigresen.

“Kepada rakyat Malaysia, anda dinasihatkan supaya menyemak rekod senarai hitam dalam portal Jabatan Imigresen atau kiosk yang terdapat di KLIA,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :