Proses pendaftaran sebagai calon sempena pemilihan Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) di Ibu Pejabat KEADILAN, Petaling Jaya pada 11 April 2022. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

Pemilihan KEADILAN: 11,282 calon tanding peringkat cabang, pimpinan tertinggi

KUALA LUMPUR, 22 APRIL: Seramai 11,282 calon bagi pemilihan PKR 2022 peringkat cabang dan jawatan tertinggi disahkan boleh bertanding setelah selesai proses bantahan serta rayuan bagi pendaftaran calon berakhir pada 19 April lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) Dr Zaliha Mustafa berkata pencalonan itu terdiri daripada calon yang mencalonkan diri sendiri atau dicalonkan oleh ahli parti lain.

Beliau berkata secara keseluruhan, fasa pencalonan bagi pemilihan 2022 berjumlah 11,290 sudah disahkan sebelum melalui proses bantahan dan rayuan.

“Bantahan terhadap calon hanya diterima sekitar lapan orang atas sebab-sebab yang jelas seperti status kebankrapan dan senarai hitam seperti ditetapkan oleh Pendaftar Pertubuhan Malaysia. Tahniah buat 11,282 calon yang melepasi saringan ini dan layak menyertai senarai akhir pencalonan termasuk 20 calon bagi barisan kepimpinan tertinggi,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Pencalonan bagi pemilihan kali ini juga menyaksikan Presiden Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi calon tunggal bagi jawatan itu sekali gus kekal menyandang jawatan tersebut tanpa bertanding.

Senarai penuh calon boleh dilihat di laman sesawang https://pemilihankeadilan2022.com/.

Zaliha juga berkata seramai 96,983 ahli berjaya memuat turun aplikasi ADIL dan telah berdaftar sebagai Pengundi Atas Talian (PAT) selepas tarikh akhir berbuat demikian semalam.

“Menariknya, seramai lebih 700 ahli yang kini menetap di luar negara termasuk Australia, Brunei dan Singapura juga tersenarai sebagai PAT.

“Meskipun permohonan baharu telah pun ditutup, kerja-kerja akan diteruskan sehingga kesemua yang memohon untuk menjadi PAT selesai ditentusahkan,” katanya.

Beliau berkata JPP kini dalam persediaan menghadapi fasa pengundian secara fizikal dan dalam talian yang dijadualkan berlangsung dari 13 hingga 22 Mei ini.

— BERNAMA


Pengarang :