BERITA UTAMA PENDAPAT RENCANA

Lima restoran wajib singgah jika jalan-jalan di Sepang

SHAH ALAM, 16 MEI: Selain memiliki lokasi menarik, Selangor turut menawarkan pelbagai sajian enak untuk dinikmati pengembara dari dalam dan luar negara.

Salah satu daerahnya Sepang memiliki keunikan tersendiri dengan bakat kulinari, yang memberikan tetamu pengalaman gastronomi tidak dapat dilupakan.

Tourism Selangor menyenaraikan lima tempat makan menarik untuk dicuba dari pagi hingga lewat malam jika anda berkunjung ke Sepang.

1. Sarapan pagi di Restoran Taman Klasik Rumbia

 

Restoran Taman Klasik Rumbia menyajikan menu sarapan pagi yang luas bermula jam 7 pagi. Pelanggan boleh memilih nasi goreng, nasi lemak, lauk-pauk, dan bihun sup sebagai pilihan menu pagi. Turut disediakan ialah roti canai manakala lempeng hanya pada Jumaat.

Alamat: 286, Jalan Haji Jumani, Sepang

2. Makan tengah hari di PappaGrill Sepang

PappaGrill ialah restoran stik paling popular di Kota Warisan Sepang, menawarkan pelbagai jenis masakan barat dan tempatan seperti stik, nachos, nasi lemak dan fish & chips. Turut disajikan ialah spaghetti, nasi goreng, sup cendawan, coleslaw dan roti bawang putih.

Alamat: No.76, Jalan Warisan Sentral 2 KIP Sentral, Kota Warisan, Sepang

3. Minum metang di Karyabhara – The Hipster Cafe

Karyabhara – The Hipster Cafe ialah kedai yang berpusat di Putrajaya. Sarapan, makan tengah hari, minum petang, makan malam dan lewat malam semuanya tersedia di Hipster Cafe ini. Makanan tempatan, masakan barat, spaghetti, kopi, minuman campuran ais, pencuci mulut dan banyak lagi semuanya terdapat dalam menu. Majlis hari jadi, acara perniagaan dan persembahan langsung antara perkhidmatan yang mereka tawarkan. Kafe Hipster di Karyabhara sesuai untuk bekerja dan belajar.

Alamat: LG-05, Menara Shaftsbury Putrajaya, Jalan Alamanda, Presint 1, Putrajaya

4. Makan malam di Utan Cafe

Kafe Utan mempunyai nilai tambah tersendiri kerana ia terletak di antara tiga padang golf yang dikelilingi pepohon hijau dan udara yang sejuk. Bukan sahaja lokasinya agak mendamaikan untuk makan malam, malah lebih 50 menu masakan kampung disediakan, membuatkan sesiapa sahaja terliur dan rambang mata. Pilih apa sahaja daripada asam lemak cili api dan asam pedas yang terkenal, Utan Cafe and Range turut menawarkan menu lain seperti ayam, daging salai dan itik, daging cincang, udang galah gergasi dan udang galah. Itu belum termasuk menu lain seperti sup kotak gear kambing, kari kepala ikan, daging pinang masak kicap, tomyam, patin masak tempoyak, ikan siakap masak wap dan sotong bakar chiangrai.

Alamat: Bandar Baru Salak Tinggi, Sepang

5. Makan lewat malam di HM Sri Bagan Sepang Satu

Makan lewat malam sambil menikmati bayu laut yang sangat menenangkan adalah cara yang ideal untuk mengakhiri hari anda. Bunyi ombak dan angin sejuk serta-merta akan menaikkan semangat anda. Anda boleh memilih item daripada menu a la carte atau daripada kumpulan menu yang banyak. Ikan talapia bakar, ikan siakap kukus dan sambal udang petai adalah menu wajib cuba.

Alamat: Bagan Lalang, Tanjong Sepat

Selain daripada tempat yang dinyatakan di atas, Selangor turut menawarkan banyak lagi restoran
dan kafe menarik yang patut anda lawati, terutamanya pada tahun 2022.

Layari laman sesawang www.selangor.travel untuk mendapatkan inspirasi dalam merancang perjalanan anda ke Selangor atau terus ikuti Instagram, Facebook, Twitter, TikTok dan YouTube. #PusingSelangorDulu.


Pengarang :