Selangorkini
Kabinet setuju memberi subsidi ayam, telur semua kategori sehingga Jun ini bagi menstabilkan kembali bekalan. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA SELANGOR

MB: Kerajaan Negeri sedia bincang dengan pembekal, atasi bekalan ayam

GOMBAK, 21 MEI: Bekalan ayam di Selangor ketika ini masih mencukupi untuk memenuhi permintaan pengguna walaupun jumlahnya berkurangan berbanding sebelum ini, kata Dato’ Menteri Besar.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata ketika ini pembekal tidak dapat menyalurkan bekalan ayam dalam jumlah tinggi tetapi perbincangan akan diadakan supaya kapasiti tertentu dapat dibekalkan kepada pengguna di negeri ini.

“Kita sedia berjumpa dengan mana-mana pihak termasuk pembekal. Masalah ayam ini bukan menjejaskan pengguna sahaja tetapi pembekal turut terkesan.

“Mereka yang menjalankan perniagaan dan penternak turut menanggung rugi yang berpanjangan,” katanya ditemui selepas meninjau proses pemilihan Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) Cabang Gombak di Dewan Beringin di sini hari ini.

Terdahulu, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) memaklumkan akan menghantar lebihan ayam ke negeri yang berdepan kekurangan bekalan sebagai alternatif penyelesaian jangka masa pendek.

Menurut Timbalan Menterinya Datuk Rosol Wahid, langkah itu dapat meredakan keresahan pengguna berikutan kekurangan bekalan ayam di beberapa negeri akibat penutupan ladang ternakan oleh beberapa syarikat.


Pengarang :