Selangorkini
Pasukan bola sepak kebangsaan Malaysia Bawah 23 tahun ketika sesi latihan sempena Sukan Sea 2021 di Training Ground Palace Sports, Nam Dinh pada 5 Mei 2022. Foto BERNAMA
AGENDA SUKANKINI

Singapura sekat hajat skuad bola sepak tempah slot separuh akhir di Sukan SEA

NAM DINH, 14 MEI: Malaysia terlepas peluang muncul pasukan pertama mara ke peringkat separuh akhir saingan bola sepak lelaki Sukan SEA ke-31, selepas seri 2-2 menentang ‘musuh’ tradisi Singapura pada aksi ketiga Kumpulan B di Stadium Thien Truong di sini, hari ini.

Keputusan itu menghentikan momentum kemenangan pasukan negara, susulan dua kemenangan yang diraih ke atas Thailand dan Laos sebelum ini, sekali gus menyaksikan perlawanan terakhir bertemu Kemboja Isnin depan, menjadi penentu dalam memburu slot ke pusingan kalah mati.

Pada aksi yang berlangsung sengit seawal permainan bermula itu, Malaysia tidak menunggu lama untuk berada di depan menerusi penyerang Luqman Hakim Shamsudin, yang bijak mencari ruang dalam kotak penalti sebelum melepaskan rembatan kencang pada minit keempat.

Ia merupakan gol ketiga peribadinya pada temasya sukan dwitahunan itu, selepas menamatkan kemarau gol lebih dua tahun di pentas antarabangsa, dengan dua jaringan disumbangkan ketika berdepan Laos Rabu lepas.

Bagaimanapun, tiga minit berselang, Singapura yang turun berkasi dengan misi wajib menang menyamakan kedudukan, selepas percubaan dari luar kotak penalti pemain tengah Nur Muhammad Shah Shahiran, gagal diselamatkan penjaga gol Muhammad Azri Ab Ghani.

-BERNAMA


Pengarang :