Selangorkini
Atlet silat negara Mohd Al Jufferi Jamari ketika beraksi menentang atlet dari Indonesia, Iqbal Candra Pratama pada perlawanan suku akhir Silat Tanding Kategori Lelaki F pada Sukan SEA ke-31 di Gelanggang Silat Pusat Sukan Bac Tu Leim, Hanoi pada 13 Mei 2022. Foto BERNAMA
AGENDA SUKANKINI

Sukan SEA: Al-Jufferi ketuai empat atlet silat negara ke separuh akhir

HANOI, 13 MEI: Jaguh silat negara Mohd Al-Jufferi Jamari mengetuai kemaraan empat wakil negara ke peringkat separuh akhir acara silat tanding pada Sukan SEA ke-31 di sini, hari ini.

Juara dunia tiga kali Mohd Al-Jufferi, mara dalam kelompok empat pesilat terbaik dalam kelas F (70-75 kilogram (kg)) setelah menumpaskan pencabarnya dari Indonesia Iqbal Candra Pratama, pada aksi suku akhir yang berlangsung di Gimnasium Bac Tu Liem.

Namun, kemaraan pemenang pingat emas empat kali temasya Sukan SEA itu bukannya mudah, tambahan pula beraksi dalam penampilan sulung bagi kategori 70-75kg apabila diberi tentangan sengit sehingga ke akhir pertarungan.

Malah, kecederaan dialami pesilat berusia 30 tahun itu di bahagian bahu kanan ketika di pusingan kedua, juga mendebarkan kem silat negara sebelum beliau mencatat kemenangan 53-51.

Sebelum ini, Mohd Al-Jufferi menguasai kelas E (65-70kg) apabila meraih emas pada edisi 2011 di Indonesia, Myanmar (2013), Singapura (2015) dan Kuala Lumpur (2017).

Edisi 2019 di Filipina menyaksikan Mohd Al Jufferi tidak menyertai temasya berkenaan.

Tiga lagi wakil negara yang layak ke separuh akhir ialah Muhammad Khairi Adib Azhar dalam kelas B Lelaki (50-55kg), Mohamad Hazim Amzad bagi kelas C Lelaki (55-60kg) dan Ahmad Atif Irshad Ahmad Zahidi untuk kelas D Lelaki (60-65kg).

Muhammad Khairi mengesahkan tempat ke separuh akhir setelah mengalahkan Bo Thamma Vongsa dari Laos, 68-25, manakala Mohamad Hazim menumpaskan pesilat Thailand Phiraphon Mittahasan, 51-49.

Ahmad Atif Irshad turut mara ke separuh akhir apabila lawannya Mark James Lacao, dibatalkan penyertaan ketika pertarungan baru bermula dengan kedudukan 5-1 berpihak kepada pesilat negara.

Juri membuat keputusan tersebut setelah mendapati tindakan pesilat dari Filipina itu melepaskan tumbukan ke arah muka Ahmad Atif Irshad sehingga tidak dapat meneruskan pertarungan adalah menyalahi peraturan.

Sementara itu, jurulatih negara Mazlan Shaari berpuas hati dengan prestasi anak buahnya yang semakin selesa dengan teknik baharu diterapkan berikutan pelaksanaan sepenuhnya peraturan baharu dalam acara silat tanding pada temasya Sukan SEA kali ini.

Beliau berharap momentum itu dapat diteruskan apabila pesilat negara beraksi dalam saingan separuh akhir pada Ahad.

Malah, beliau berkata kecederaan dialami Mohd Al-Jufferi serta Ahmad Atif Irshad tidak serius dan kedua-dua pesilat itu dapat meneruskan aksi mereka di Hanoi.

– BERNAMA


Pengarang :