Sasterawan Negara Datuk Baharuddin Zainal (kiri) dan Datuk Dr Zurinah Hassan (tengah) ketika menjadi panel program Hati dan Minda Sasterawan di Pavilion Selangor sempena PBAKL 2022 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur pada 12 Jun 2022. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Generasi baharu harus daulatkan bahasa Melayu di samping bahasa lain

KUALA LUMPUR, 13 JUN: Generasi baharu perlu mendaulatkan bahasa Melayu dengan menggunakannya sebagai bahasa ilmu seperti yang dilaksanakan di negara lain.

Sasterawan Negara Datuk Baharuddin Zainal berkata bahasa Melayu sudah lama diperjuangkan oleh generasi zaman terdahulu terutama dalam kalangan penulis.

Sasterawan Negara Baha Zain. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI

“Mereka ini adalah pejuang kemerdekaan gigih mempertahankan bahasa Melayu. Kesusasteraan bukan sekadar ucapan keindahan rasa terharu tetapi lidah dan suara perjuangan bangsa sehingga kita benar-benar merdeka.

“Oleh demikian, generasi baharu harus meneruskannya bukan sekadar mendaulatkan tetapi mengisi dan memperkukuhkan bahasa Melayu dengan ilmu pengetahuan tinggi,” katanya yang pernah menubuhkan Persatuan Peminat Bahasa Kebangsaan di Sekolah Anderson, Perak.

Beliau berkata demikian ketika menjadi panel Program Hati dan Minda Sasterawan di Pavilion Selangor sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2022 di Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur, semalam.

Baharuddin atau nama penanya Baha Zain turut menyarankan masyarakat mempelajari bahasa lain dalam menuntut ilmu.

“Saya pernah belajar di Indonesia, segala ilmu pengetahuan diajar dalam bahasa mereka dan tiada masalah tetapi pada waktu sama menggalakkan penguasaan bahasa Inggeris dan bahasa antarabangsa lain.

“Ilmu berkembang bukan sahaja dalam bahasa Inggeris sahaja tetapi bahasa lain seperti Perancis, Jerman. Perkara penting ialah terus memodenkan bahasa Melayu dan pada masa sama belajar bahasa antarabangsa lain,” katanya.

Pavilion Selangor di PBAKL 2022 merupakan ruangan Selangor sebagai negeri tamu menyediakan pelbagai maklumat mengenai insentif negeri.

Program Hati dan Minda Sasterawan pernah dianjurkan pada Pesta Buku Selangor tahun lalu dan menerusi PBAKL 2022 menampilkan beberapa sasterawan antaranya Prof Emeritus Dr Muhamad Haji Saleh, Fadli Al-Akiti serta Helmy Samad yang merupakan anak A Samad Said.


Pengarang :