Ahli Parlimen Selayang William Leong Jee Keen (dua, kiri) bersama Ahli Dewan Negeri Rawang Chua Wei Kiat (kiri) menziarahi dan menyampaikan sumbangan kepada Wong Foong Min (kanan) di Taman Bukit Rawang Jaya, Rawang pada 1 Julai 2022. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDABERITA UTAMANASIONAL

Ahli parlimen Selayang cadang wujud dasar baharu bela warga emas

SELAYANG, 2 JULAI: Kerajaan disaran mewujudkan dasar baharu dalam memastikan nasib golongan kurang berkemampuan khususnya warga emas terbela.

Ahli Parlimen Selayang William Leong Jee Keen berkata mengambil contoh lawatan semalam bersama wakil rakyat Rawang Chua Wei Kiat, warga emas tersebut bergantung sepenuhnya kepada anak saudara lelaki dan meninggalkannya bersendirian apabila bekerja.

“Satu dasar perlu diwujudkan supaya setiap golongan kurang berkemampuan sama ada anak yatim, warga emas dapat dibantu dalam segala aspek.

“Kerajaan Pusat perlu menyelesaikan isu ini sebab kebanyakan orang tua pada masa kini tidak mampu menjaga diri sendiri. Oleh demikian, kita akan bawa isu ini pada sidang dewan akan datang,” katanya.

Terdahulu, William bersama Wei Kiat melawat Wong Foong Ming, 83, di kediamannya di Taman Bukit Rawang Jaya yang mengalami masalah penglihatan dan pelupa.

Masalah dihadapi Foong Ming mengakibatkan beliau tidak mandi sehingga dua bulan dan sering terlupa aktiviti harian yang dilakukannya.


Pengarang :