Ilustrasi perbicaraan dalam mahkamah. Foto ARKIB SELANGORKINI
AGENDAJENAYAH

Mahkamah: Pengamal perubatan tradisional didakwa bunuh pesakit

AMPANG, 9 OGOS: Seorang pengamal perubatan tradisional didakwa di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas tuduhan membunuh seorang wanita yang mendapatkan rawatan di rumahnya, dua minggu lalu.

Tertuduh Che Hong Chiew, 51, yang hadir ke mahkamah memakai baju kelabu mengangguk faham sebaik pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Majistret Amalina Basirah Md Top, lapor portal Berita Harian.

Bagaimanapun, tiada pengakuan direkodkan daripada tertuduh kerana kes adalah di bawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

Berdasarkan kertas pertuduhan, Hong Chiew didakwa melakukan pembunuhan dengan menyebabkan kematian Lim Sin Lue, 41, di ruang tamu di sebuah rumah di Jalan Perdana 2/20, Pandan Perdana di sini, antara jam 4.45 hingga 5 petang, pada 27 Julai lalu.

Pendakwaan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang boleh dikenakan hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan.

Mahkamah kemudian menetapkan 13 Oktober ini untuk sebutan semula kes bagi serahan laporan kimia.

Pada prosiding itu, pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Annur Athirah Amran manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Pada 28 Julai lalu, media melaporkan seorang pengamal perubatan tradisional ditahan bagi membantu siasatan berkaitan kematian seorang wanita di sebuah rumah di Pandan Perdana di sini.

Menurut Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Farouk Eshak, seorang wanita menghubungi pihak polis, memaklumkan anaknya berusia 41 tahun meninggal dunia pada jam 6.35 petang.

Katanya, mangsa ditemui dalam keadaan berbaring dan tidak sedarkan diri di ruang tamu rumah pengamal perubatan tradisional itu.


Pengarang :