Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani berucap pada majlis perasmian Kempen Anti-Scam Polis Diraja Malaysia (PDRM) di Johor Bahru pada 25 Jun 2022. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Ejen kosmetik mangsa culik di Kelantan berjaya diselamatkan – KPN

KUALA LUMPUR, 29 SEPT: Seorang ejen jualan produk kosmetik, Rosnazirah Mohd Naim, yang diculik oleh sekumpulan lelaki di rumahnya di Tumpat, Kelantan, pada 13 Sept lepas berjaya diselamatkan dan dibawa pulang ke tanah air hari ini.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani, dalam kenyataan malam ini, berkata mangsa berusia 36 tahun itu diselamatkan melalui kerjasama dan perkongsian maklumat dan perisikan antara PDRM dengan Polis Diraja Thailand yang berjaya mengesan lokasi keberadaan mangsa di negara itu.

Beliau berkata PDRM menzahirkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Polis Diraja Thailand dan Kedutaan Malaysia di negara berkenaan atas kerjasama dan bantuan dalam usaha menyelamatkan mangsa.

Menurutnya, tujuh lelaki tempatan ditahan di sekitar Kelantan, Selangor dan Kuala Lumpur bagi membantu siasatan kes berkenaan dan mereka disiasat mengikut Seksyen 3 (1) Akta Culik 1961.

Acryl Sani berkata sebuah kenderaan yang dipercayai digunakan untuk menculik mangsa turut dirampas.

Dalam kejadian 13 Sept lepas, mangsa diculik oleh beberapa lelaki dari rumahnya di Kampung Semat Jal, Tumpat pada jam 5.10 petang.

Mangsa disyaki dilarikan ke negara jiran melalui pangkalan haram di Kuala Jambu, Tumpat ekoran penemuan kereta yang digunakan suspek.

– BERNAMA


Pengarang :