Anggota Skuad Pantas Majlis Perbandaran Kuala Langat membuat persiapan bagi menghadapi banjir dan fenomena air pasang besar ketika Latih Amal dan Simulasi Bencana Negeri Selangor di Dewan Jubli Perak, Shah Alam pada 28 September 2022. Foto HAFIZ OTHMAN/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL PILIHAN MINGGUAN

Hampir 16,000 anggota, 164 bot siap sedia hadapi bah Selangor

SHAH ALAM, 28 SEPT: Unit Pengurusan Bencana Negeri Selangor bersiap sedia menghadapi fenomena air pasang dan Monsun Timur Laut dengan menempatkan 15,972 anggota pelbagai agensi di seluruh negeri.

Setiausaha Bahagian (Khidmat Pengurusan) Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri, Muhamad Shah Osmin berkata setiap anggota terlibat dalam menguruskan sebarang kemungkinan sekiranya berlaku banjir besar.

“Persiapan tahun ini kita laksana dengan lebih awal dengan menyiapkan anggota. Bukan sahaja di peringkat negeri, malah di peringkat daerah seperti ketua kampung, wakil penduduk juga boleh laksana kerja-kerja pengurusan.

“Pengurusan bencana tidak seharusnya dilaksana di peringkat agensi semata-mata tetapi perwakilan penduduk dan mangsa sendiri berperanan serta bertanggungjawab bagi memastikan insiden banjir dapat ditangani dengan baik,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media di Latih Amal dan Simulasi Bencana Negeri Selangor di Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Abdul Aziz di sini, hari ini.

Muhamad Shah juga memaklumkan, sebanyak 164 buah bot disediakan dan ditempatkan di semua daerah bagi berhadapan dengan insiden banjir.

“Bot ini tidak termasuk dengan aset-aset lain seperti lori dan kenderaan pacuan empat roda,” katanya.

Latih Amal dan Simulasi Bencana Negeri Selangor diadakan selama dua hari sehingga esok melibatkan 343 peserta daripada 67 agensi antaranya Jabatan Kebajikan Masyarakat, Polis Diraja Malaysia, Jabatan Bomba dan Penyelamat dan pihak berkuasa tempatan.

Simulasi itu diadakan sebagai persediaan menghadapi bencana banjir antaranya berkaitan operasi mencari dan menyelamat, pembukaan bilik gerakan dan bantuan.


Pengarang :