Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari (tiga,kiri) mendengar penerangan sejarah Batu Arang pada majlis pelancaran program Publisiti dan Penyertaan Awam Bagi Draf Rancangan Kawasan Khas Bandar Batu Arang 2030 di Galeri Batu Arang pada 21 Oktober 2022. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

49 projek khas jangka panjang bantu majukan Gombak

RAWANG, 21 OKT: Sebanyak 49 projek dicadang dibangunkan melalui Rancangan Kawasan Khas (RKK) Bandar Batu Arang 2030 yang memberi dampak jangka panjang terhadap pertumbuhan ekonomi Gombak.

Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari berkata 11 daripadanya projek berdampak tinggi, 21 projek sokongan dan selebihnya projek jangka pendek untuk dilaksana dalam masa terdekat.

“Ini menunjukkan Kerajaan Negeri meletakkan komitmen sepenuhnya kepada setiap inci kawasan. Kita ingin lihat pembangunan serta pertumbuhan negeri tidak hanya bertumpu di bandar.

“Pada masa sama, melihat segenap inci lokaliti dengan mengenal pasti potensi yang wujud di kawasan tersebut,” katanya merasmikan publisiti dan penyertaan awam draf RKK tersebut di sini hari ini.

Amirudin menambah Kerajaan Selangor juga tekad memperkasa aspek perancangan bandar dan desa berpandukan rancangan struktur negeri, tempatan serta kawasan khas.

“Rancangan pembangunan perlu dilaksana dengan penuh integriti, cekap dan telus agar menghasilkan persekitaran harmoni, berkualiti serta mampan untuk manfaat generasi hari ini dan akan datang,” katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Selayang Mohd Yazid Sairi berkata 17 projek jangka pendek akan dilaksana bersama jabatan teknikal dan pemegang taruh melalui kaedah penswastaan.

Menurutnya, fasa dan cadangan pembangunan kemudahan tertumpu di beberapa kawasan pelancongan serta pusat bandar utama yang bakal memberi keselesaan kepada penduduk setempat.


Pengarang :