Pelepasan air berwarna putih dan berbuih di Sungai Kabul, Beranang yang dikesan Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) pada 1 Oktober 2022. Foto Facebook LUAS
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

LUAS kesan pencemaran di Sungai Kabul, tiada henti tugas LRA

SHAH ALAM, 2 OKT: Tiada henti tugas loji rawatan air (LRA) walaupun Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) mengesan pelepasan air berwarna putih dan berbuih di Sungai Kabul, Beranang.

EXCO alam sekitar berkata pencemaran itu dikesan hasil pemantauan rutin pihaknya dengan Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negera (SPAN) di lembangan Sungai Langat pada jam 11.30 pagi semalam.

Menurut Hee Loy Sian, hasil persampelan bersama Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) mendapati tiada pencemaran bau dikesan dan keadaan air sungai juga normal.

Pelepasan air berwarna putih dan berbuih di Sungai Kabul, Beranang yang dikesan Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) pada 1 Oktober 2022. Foto Facebook LUAS

“LUAS bersama JAS dan MPKj menjalankan siasatan lanjut ke sebuah kilang pembekalan bahan binaan dan peralatan taman di kawasan perindustrian Mahkota. Pasukan siasatan menemukan air dengan warna yang sama di Sungai Kabul di premis berkenaan.

“Siasatan susulan LUAS dan MPKj juga menemukan sebuah kilang produk aluminium yang disyaki melepaskan efluen berbuih masuk ke dalam parit berhampiran,” katanya menerusi kenyataan.

Tambah Loy Sian, proses persampelan di titik akhir pelepasan di kedua-dua lokasi dilakukan untuk dianalisis oleh Jabatan Kimia Malaysia.

“LUAS juga membuka kertas siasatan berdasarkan Seksyen 79(1) Enakmen LUAS 1999 yang memperuntuk denda minimum RM200,000 dan maksimum RM1 juta serta mandatori penjara tidak kurang tiga tahun jika sabit kesalahan,” katanya.


Pengarang :