Logo Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) di luar ibu pejabatnya di Austria pada 6 Disember 2019. Foto REUTERS
AGENDA GLOBAL

Menteri Opec+ adakan pertemuan bersemuka pertama sejak 2020

VIENNA, 2 OKT: Menteri-menteri minyak Opec+ akan bertemu di Vienna pada 5 Oktober untuk membincangkan strategi pengeluaran masa depan, menurut kenyataan dikeluarkan organisasi itu pada Sabtu.

Pertemuan bersemuka peringkat menteri Opec+ itu adalah yang pertama diadakan sejak Mac 2020 berikutan sekatan COVID-19, lapor Xinhua.

Pelabur menunggu keputusan mesyuarat Opec+ minggu depan, berikutan kejatuhan harga minyak baru-baru ini disebabkan kebimbangan terhadap kelembapan ekonomi dan penguncupan permintaan.

Kedua-dua minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) dan Brent merosot daripada paras tertinggi lebih US$120 setong pada Jun kepada kira-kira US$80 setong.

Opec+ yang terdiri Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan sekutunya, mengurangkan pengeluaran minyak secara besar-besaran pada 2020 apabila pandemik COVID-19 menjejaskan permintaan.

Kumpulan itu mula meningkatkan semula pengeluaran pada Julai 2021 memandangkan pasaran semakin pulih.

Pada mesyuarat terakhir peringkat menteri yang diadakan awal September, Opec+ mengumumkan pemotongan kecil pengeluaran sebanyak 100,000 tong sehari untuk Oktober, pemotongan yang pertama dalam tempoh lebih setahun, untuk mengawal kemerosotan harga minyak mentah. – BERNAMA


Pengarang :