Penolong Pegawai Hutan Jabatan Perhutanan Negeri Selangor Mohd Hadzmer Sanuddin memegang akar pokok pepanjat yang mengelilingi pokok tempinis di hutan simpan Ampang Pechah. Nama sainsnya ‘Streblus elongatus’, tempinis sejenis pohon sederhana yang boleh tumbuh setinggi 30 meter pada 14 September 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Operasi kuari wajib patuh syarat jabatan perhutanan, kesan alam sekitar

SHAH ALAM, 31 OKT: Operasi kuari wajib mematuhi syarat-syarat Jabatan Perhutanan Negeri Selangor (JPNS) dan agensi teknikal berkaitan bagi mengawal dampak terhadap alam sekitar.

EXCO Alam Sekitar Hee Loy Sian menegaskan kebenaran operasi berdasarkan kriteria antaranya isu alam sekitar, hal keselamatan, usaha pemulihan dan latar belakang syarikat kuari.

EXCO Alam Sekitar Hee Loy Sian menjawab soalan dalam Mesyuarat Kedua Penggal Kelima Dewan Negeri Selangor ke-14 di Bangunan Annex, Shah Alam pada 2 Ogos 2022. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI

“Secara dasarnya, kelulusan-kelulusan ini dibuat dengan mengambil kira bukan sahaja kepada permintaan bahan batuan bagi usaha pembangunan di Selangor, tetapi juga kemampanan, mengurangkan dampak terhadap alam sekitar, mengawal kadar pengeluaran bahan batuan, serta mengurangkan kesesakan kepada jalan pengeluaran,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Loy Sian juga menjelaskan hanya 16 daripada 44 permohonan diluluskan selepas proses saringan dijalankan antara 22 hingga 25 Ogos 2016.

Katanya, Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, atas cadangan JPNS, meluluskan 16 syarikat untuk operasi kuari di Bukit Lagong secara berfasa iaitu lapan kuari bermula 2020 manakala lapan lagi kuari pada 2023.

“Keputusan kebenaran pengoperasian adalah berdasarkan kriteria-kriteria di atas dan bukannya seperti yang didakwa pihak tertentu yang cuba memintal persepsi negatif,” katanya.

Loy Sian dalam kenyataan sama menambah lokasi operasi kuari di Bukit Lagong jauh dari masyarakat Orang Asli sekitar 3km.

Katanya, lokasi kuari yang baharu diluluskan pula terletak 9km sekali gus bertentangan dakwaan beberapa pihak.

Beliau juga menjelaskan Hutan Simpan Bukit Lagong dikelaskan sebagai hutan pengeluaran sejak pewartaan sebagai hutan simpanan kekal pada 1917.

“Sehingga kini, terdapat lapan kuari yang sedang beroperasi dalam seluruh hutan simpanan kekal di negeri (dalam) tempoh selama 30 tahun bermula pada 1993.

“Tempoh pengoperasian ini akan berakhir secara berperingkat mulai tahun 2023, iaitu tahun hadapan,” katanya.


Pengarang :