Pengguna Bas Smart Selangor mengimbas kod QR aplikasi CEPat serta mematuhi tatacara operasi piawai (SOP) dengan memakai pelitup muka dan menjaga jarak sebelum menaiki pengangkutan awam itu di Sekolah Menengah Kebangsaan Jalan Kebun, Shah Alam pada 1 Mei 2021. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
EXCO SELANGOR

Manfaat teknologi pintar, tingkat kualiti pengangkutan awam negeri

SHAH ALAM,28 NOV: Ekosistem pengangkutan awam di negeri ini yang dinaik taraf menggunakan teknologi pintar merupakan usaha dalam meningkatkan penggunaannya.

EXCO Pengangkutan Awam Ng Sze Han berkata sistem pengangkutan awam yang dikenali sebagai Selangor Mobiliti adalah usaha ke depan dalam menjenamakan kemudahan itu.

Jelas beliau, Selangor Mobiliti bukan hanya tentang kereta api, bas, teksi dan e-panggilan tetapi mikromobiliti seperti e-scooter dan laluan pejalan kaki serta kenderaan van transit atas permintaan (Demand-Responsive Transit) atau DRT melalui aplikasi penghalaan pintar.

“Kejayaan Bas Smart Selangor membuktikan Kerajaan Negeri mampu memainkan peranan yang lebih penting dan berkesan untuk meningkatkan penggunaan pengangkutan awam.

“Dengan pertumbuhan penduduk yang semakin rencam, Kerajaan Negeri sentiasa komited untuk meningkatkan tahap kualiti hidup rakyat dengan memperkasakan kemudahan pengangkutan awam,” katanya menerusi Facebook.

 

Jumaat lalu, ketika membentang Belanjawan 2023 Dato’ Menteri Besar memperkenal perkhidmatan van transit atas permintaan bagi melengkapkan ekosistem pengangkutan awam di negeri ini.

Dato’ Seri Amirudin Shari menjelaskan DRT berfungsi berdasarkan permintaan menerusi aplikasi penghalaan pintar, bukan seperti bas henti-henti.

Jelasnya, perkhidmatan itu melengkapi sistem Bas Smart Selangor yang tidak mampu untuk mencapai laluan yang sempit dan berkepadatan padat.

Fasa pertama sistem yang tidak hanya fokus mod pengangkutan semata-mata seperti sistem bas, rel, teksi mahupun e-panggilan itu bermula seawal suku pertama tahun depan menerusi peruntukan RM25 juta.


Pengarang :