Ketua Pegawai Eksekutif Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI Norita Mohd Sidek (tengah) menyerahkan sumbangan kepada Timbalan Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor Mohd Razuki Sibi (dua, kanan) ketika majlis sumbangan bantuan bencana banjir Kepada JKM Selangor di Hotel Glenmarie, Shah Alam pada 14 Disember 2022. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENSI BERITA UTAMA SELANGOR

47 pusat pemindahan tempatkan lebih 4,000 mangsa banjir di Selangor

SHAH ALAM, 15 DIS: Sebanyak 47 pusat pemindahan sementara (PPS) terus beroperasi di Selangor dengan menempatkan 4,096 mangsa banjir sejak dibuka November lalu sehingga semalam.

Timbalan Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Selangor Mohd Razuki Sibi berkata antara daerah yang terlibat dengan PPS itu ialah Sepang, Kuala Selangor dan Hulu Langat.

“Sepanjang tahun ini, kita telah membuka 81 PPS namun bagi tempoh November hingga hari ini (semalam) sebanyak 47 PPS kekal aktif.

“Bagaimanapun, kita mempunyai 1,229 di Selangor yang sedia diaktifkan sekiranya berlaku bencana,” katanya pada majlis serahan bantuan bencana banjir sumbangan Menteri Besar Selangor (Pemerbadanan) atau MBI kepada JKM Selangor semalam.

Dalam majlis tersebut, Mohd Razuki menerima sumbangan daripada Ketua Pegawai Eksekutif MBI Norita Mohd Sidek.

Pada masa sama, beliau menasihatkan mangsa banjir supaya berpindah ke PPS sekiranya diarahkan pihak berkuasa.

“Sekiranya mereka berpindah akan memudahkan urusan JKM seperti penyediaan makanan dan bantuan lain yang diperlukan.

“Kita berharap mangsa banjir mengikut arahan dan berpindah seperti diarahkan,” katanya.


Pengarang :