Datuk Bandar Majlis Bandaraya Subang Jaya Dato’ Johary Anuar ketika operasi peruntuhan binaan tanpa kebenaran di sepanjang rizab bahu Jalan Taqwa Bulatan Puchong Permai, Persiaran Puchong Permai, Puchong pada 21 Disember 2022. Foto NUR ADIBAH AHMAD IZAM/SELANGORKINI
BERITA UTAMA PBT SELANGOR

Aktiviti ‘ali baba’ dikesan libatkan penjaja rizab jalan Puchong Permai

SHAH ALAM, 23 DIS: Majlis Bandaraya Subang Jaya (MBSJ) mengesan perbuatan ‘ali baba’ dilakukan sebahagian penjaja asal di sepanjang rizab bahu Jalan Taqwa, Persiaran Puchong Permai, Puchong.

Datuk Bandar Subang Jaya Dato’ Johary Anuar mendedahkan mereka menyewakan tapak sementara kepada pihak lain (sublet) berikutan dokumen itu tidak boleh diperbaharui kerana peniaga membina struktur binaan kekal.

“Sebelum ini, memang kita beri permit penjaja sementara. Namun, ia tidak boleh diperbaharui kerana penjaja membuat binaan (kekal) di situ.

“Tapak itu kemudian disalah guna dan diberi kepada peniaga lain. Jadi, mereka ini bukan penjaja asal di situ,” kata kepada Selangorkini.

Rabu lalu, MBSJ meroboh 25 binaan tanpa kebenaran di sepanjang rizab bahu jalan berkenaan dan menawarkan tapak niaga medan selera bersebelahan Dataran Niaga Puchong Permai.

Johary berkata seramai tiga penjaja telah berpindah dan meneruskan perniagaan di medan selera itu  yang terletak kira-kira 300 meter dari lokasi asal.

“Kita menyediakan tapak itu  dengan kadar sewa berpatutan untuk satu sesi iaitu satu hari melibatkan tiga sesi,” katanya.


Pengarang :