Pengguna mengambil bekalan air pili awam yang disediakan Air Selangor. Foto Facebook Air Selangor.
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Bekalan air mula disalur berperingkat ke tiga daerah malam ini

SHAH ALAM, 25 DIS: Bekalan air tiga daerah terlibat henti tugas Loji Rawatan Air (LRA) Sungai Semenyih dan LRA Bukit Tampoi disalur secara berperingkat malam ini.

Pengurusan Air Selangor (Air Selangor) berkata setakat jam 7 petang tadi Sepang mencatat peratus pemulihan bekalan air sebanyak 30.6 peratus, Hulu Langat 25.9 peratus dan Petaling 1.2 peratus.(rujuk kawasan di lampiran)

Menurut agensi itu, tempoh masa pemulihan bekalan air adalah berbeza dari satu kawasan ke kawasan lain bergantung kepada lokasi dan jarak premis pengguna.

“Air Selangor berharap agar pengguna yang mendapat bekalan menggunakan air secara berhemah bagi memastikan proses pemulihan di kawasan lain berjalan seperti dijadualkan,” menurut kenyataan.

Semalam, LRA Sungai Semenyih dan LRA Bukit Tampoi dihenti tugas akibat dari tumpahan pati minyak wangi daripada kemalangan lori membawa muatan itu di Lebuhraya ELITE berdekatan Bandar Serenia, Negeri Sembilan.

Tumpahan 1,000 liter pati minyak wangi tersebut menyebabkan pencemaran bau dan LRA terbabit terpaksa dihenti tugas bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku.

Berikutan insiden pencemaran bau itu menyebabkan 472 kawasan di lima wilayah Air Selangor mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual.

 


Pengarang :