Lokasi cadangan membina rumah pam di Jalan Saksama 25/39 serta kerja infrastruktur di Taman Sri Muda Seksyen 25 Shah Alam untuk Majlis Bandaraya Shah Alam pada majlis Pecah Tanah Projek Pelan Tindakan Banjir Shah Alam (SASuD) di Taman Sri Muda, Shah Alam pada 9 Disember 2022. Foto MOHD YUSNI ARIFFIN/SELANGORKINI
PBT SELANGOR

Elak banjir besar, dua rumah pam dibina di Taman Sri Muda

SHAH ALAM, 9 DIS: Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) akan membina dua rumah pam selain kerja berkaitan infrastruktur di Taman Sri Muda menerusi Pelan Tindakan Banjir Shah Alam (SASuD).

EXCO Infrastruktur Ir Izham Hashim berkata projek di bawah kategori keperluan mendesak itu merupakan inisiatif MBSA bagi mengelak banjir besar berulang.

EXCO Infrastruktur Ir Izham Hashim

“Hari ini kita melakukan pecah tanah dan projek ini akan terus dimulakan tanpa penangguhan. Kita jangka ia akan siap dalam tempoh enam bulan hingga setahun.

“Kita cuba setakat yang mampu. Kami tidak dapat menjamin banjir tidak berulang, tapi kita akan cuba mengurangkan risikonya,” katanya pada majlis Pecah Tanah Projek SASuD di Taman Sri Muda hari ini.

Hadir sama Ahli Parlimen Klang V Ganabatirau, Ahli Parlimen Shah Alam Azli Yusof dan Datuk Bandar Shah Alam Dr Nor Fuad Abdul Hamid.

November tahun lalu, Taman Sri Muda di Seksyen 25 antara lokasi yang paling terjejas selepas beberapa kawasan di Shah Alam dan Klang ditenggelami air akibat hujan lebat selama beberapa hari.


Pengarang :