Jentera Pakatan Harapan (HARAPAN) memacak bendera menjelang pilihan raya umum ke-15 (PRU15) di Jalan Lapangan Terbang Subang, Shah Alam pada 7 November 2022. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI
AGENDA NASIONAL

HARAPAN rancang jelajah enam negeri hadapi PRN tahun depan

ALOR GAJAH, 12 DIS: Pakatan Harapan (HARAPAN) akan melaksanakan program jelajah bermula awal tahun depan sebagai persiapan menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri yang belum membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing.

Ketua Setiausaha HARAPAN, Senator Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail, berkata ia adalah tugas ‘maha mustahak’ gabungan itu dalam usaha meyakinkan pengundi di keenam-enam negeri untuk terus menyokong Kerajaan Perpaduan yang dibentuk selepas pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

“Dalam perbincangan dengan Timbalan Presiden KEADILAN, Rafizi Ramli beberapa hari lepas, kami bersetuju, selain tugas mengurus kementerian, kita perlu memberi tumpuan kepada persiapan parti dan HARAPAN menghadapi PRN yang tempohnya dalam lingkungan enam bulan dari sekarang.

“Jadi kita kata ini juga adalah tugas maha mustahak yang menjadi sebahagian daripada tanggungjawab kami,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Semarak Azam Baru 2023 “Dari Harapan ke Perpaduan” di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SRJKC) Machap Baru, di sini, semalam.

Hadir sama Presiden Parti Amanah Negara (Amanah) merangkap Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan, Mohamad Sabu dan Timbalan Menteri Pertahanan, Adly Zahari.

Enam negeri yang belum membubarkan DUN masing-masing ialah Negeri Sembilan, Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Terengganu.

– BERNAMA


Pengarang :