Penduduk kampung menggunakan sampan untuk melakukan aktiviti harian berikutan kawasan kediaman masih digenangi air ketika tinjauan di Kampung Tersang, Rantau Panjang, Pasir Mas pada 6 November 2022. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

JPS jangka beberapa kawasan di Pasir Mas dilanda banjir esok

KUALA LUMPUR, 2 DIS: Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) menjangka beberapa kawasan di Daerah Pasir Mas Kelantan akan dilanda banjir esok, sekiranya Lembangan Sungai Golok terus menerima hujan yang signifikan.

Dalam kenyataan di sini hari ini JPS berkata ia berdasarkan makluman ramalan hujan berterusan tahap waspada yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dan hasil simulasi model ramalan banjir.

Menurutnya Kampung Kubang Pak Hitam, Kampung Tersang, Kampung Tok Deh dan kawasan sekitarnya berisiko dilanda banjir mulai 12 tengah malam ini, manakala di Lubok Gong, Sungai Golok di Rantau Panjang dan kawasan sekitarnya mulai 3 pagi.

Di Jeti Danau Tok Uban dan kawasan sekitarnya pula, banjir berisiko melanda mulai 5 pagi, manakala di Kampung Bendang Guchil, Kampung Pengkalan Telok, Kampung Gual Pariok dan kawasan sekitarnya mulai 8 pagi.

“Banjir yang diramalkan boleh berlaku lebih awal atau lewat dari masa yang dijangkakan. Amaran ini dikeluarkan bagi membolehkan semua penduduk terutamanya di kawasan yang dijangka banjir berwaspada dan mematuhi arahan pihak berkuasa atau agensi pengurusan bencana banjir,” menurut kenyataan itu.

Orang ramai boleh melayari laman sesawang https://publicinfobanjir.water.gov.my, Facebook @PublicInfoBanjir dan Twitter @JPS_InfoBanjir untuk maklumat lanjut.

– BERNAMA


Pengarang :