EXCO Infrastruktur dan Kemudahan Awam Ir Izham Hashim menjawab soalan dalam sidang Dewan Negeri Selangor di Bangunan Dewan Negeri Selangor, Shah Alam pada 6 Disember 2022. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
BERITA UTAMA EXCO SELANGOR

Lebuh raya hubungkan Taiping-Banting siap 2025, kata EXCO

SHAH ALAM, 6 DIS: Projek Lebuhraya Persisiran Pantai Barat (WCE) yang menghubungkan Taiping, Perak dan Banting dijadual siap pada 2025, kata EXCO infrastruktur.

Ir Izham Hashim menjelaskan projek sepanjang 233 kilometer dengan kos keseluruhan RM5.044 bilion mencapai 82.51 peratus kemajuan setakat 25 September lalu.

“Semua seksyen Lebuhraya WCE dijadualkan siap sepenuhnya pada 2025 dinmana penyiapan terakhir melibatkan jajaran Seksyen 7 di Persimpangan Tanjong Karang,” katanya.

Beliau menjawab soalan wakil rakyat Sungai Panjang Dato’ Mohd Imran Tamrin berhubung status Lebuhraya WCE dalam sidang Dewan Negeri Selangor di sini hari ini.

Projek tersebut yang sepatutnya siap pada 2023 berdepan sedikit kelewatan berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat penularan Covid-19 pada pertengahan Mac 2020.

Lebuh raya itu mempunyai 21 persimpangan, yang turut menghubungkan Lebuhraya Lembah Klang Selatan, Lebuhraya Baru Lembah Klang, Lebuhraya Utara Selatan, Lebuhraya Selat Klang Utara dan Lebuhraya Kuala Lumpur-Kuala Selangor.

 

 


Pengarang :