EXCO Kesihatan Dr Siti Mariah Mahmud dan Ketua Pegawai Eksekutif Wanita Berdaya Selangor Siti Kamariah Ahmad Subki (kanan) melancarkan talian khas aduan keganasan rumah tangga SELamat di Perbadanan Perpustakan Awam Selangor, Shah Alam pada 22 November 2021. Foto REMY ARIFIN/SELANGORKINI
AGENSI SELANGOR

Penduduk perlu kemas kini aplikasi Sehat 2.0 di SELangkah

Oleh AZIAN AZIZ

SHAH ALAM, 19 DIS: Warga Selangor diminta mengemas kini fungsi Selangor Mental Sihat (Sehat) 2.0 di aplikasi Langkah Masuk Dengan Selamat (SELangkah).

EXCO Kesihatan Awam Dr Siti Mariah Mahmud berkata langkah perlu kerana aplikasi berkenaan telah dikemas kini dengan beberapa penambahan.

“Antaranya ialah penambahan ujian saringan kesihatan mental, 60 video Psikopendidikan Sehat, empat modul Sehat dan ciri-ciri paparan penggunaan.

“Jadi muat turun atau kemas kini Sehat dalam aplikasi SELangkah di telefon pintar anda dengan segera,” katanya menerusi Facebook.

Orang ramai yang ingin mendapatkan khidmat nasihat atau memerlukan seseorang untuk bercakap boleh hubungi kaunselor Sehat di talian 1 700-82-7536, 1 700-82-7537 atau melalui SELangkah.

Pada 30 Ogos lalu, Kerajaan Negeri melancarkan Sehat dengan peruntukan RM500,000 bagi menangani isu kesihatan mental yang semakin membimbangkan sejak pandemik Covic-19.

Program itu membolehkan pengguna mengetahui tahap kesihatan mental menerusi saringan awal ‘skala tekanan’ dan ‘pemeriksaan risiko’ secara kendiri.


Pengarang :