Pemilik Restoran Abam Satay Mohd Fazrin Izwan (kanan) dan pekerjanya memotong daging ayam untuk dijadikan sate di restorannya di Setia Alam, Shah Alam pada 17 Jun 2022. Foto AHMAD ZAKKI JILAN/SELANGORKINI
ADN SELANGOR

ADN minta buat aduan jika penjual makanan tidak pakai pelitup muka

SHAH ALAM, 2 JAN: Orang ramai diminta membuat aduan kepada pihak berkuasa atau wakil rakyat setempat sekiranya mengesan penjual makanan melanggar arahan pemakaian pelitup muka.

Ahli Dewan Negeri Seri Setia Halimey Abu Bakar berkata masyarakat harus peka soal itu kerana penjaja dan pengusaha restoran sering terdedah kepada penyakit berjangkit.

“Peniaga terutama tukang masak atau penyedia makanan, mereka terdedah dengan pelbagai perkara yang menyebabkan penyakit berjangkit. Saya lihat ada (tukang masak) yang hisap rokok tetapi tidak basuh tangan kemudian memasak.

ADN Seri Setia Halimey Abu Bakar 

“Jadi aduan masyarakat penting selain pemantauan pihak berkuasa tempatan (PBT). Mereka kena ambil berat dan segera buat aduan melalui saluran yang betul supaya tindakan boleh diambil,” katanya ketika dihubungi Selangorkini.

Beliau juga mengesyorkan PBT memberi amaran terlebih dahulu kepada peniaga yang gagal mematuhi arahan terbabit sebelum mengenakan tindakan lebih tegas.

“Pada peringkat awal seelok-eloknya kita beri amaran dahulu dan memasuki bulan kedua pelaksanaan, tindakan harus diambil supaya mereka patuh arahan dikeluarkan Kerajaan Selangor.

“Penguatkuasaan wajar dibuat sebab saya lihat bukan sahaja peniaga tepi jalan tetapi pengusaha restoran pun tidak jaga kebersihan,” katanya yang mencadangkan kewajipan pemakaian apron.

Pada 29 Disember lalu, Dato’ Menteri Besar berkata penggunaan pelitup muka yang diwajibkan kepada penjaja dan pengusaha restoran negeri ini mulai 1 Januari bagi meningkatkan tahap kebersihan dalam pengendalian makanan.

Dato’ Seri Amirudin Shari berkata pendekatan itu juga dapat menambah keyakinan pelanggan selain mengelakkan penularan Covid-19 dan isu keracunan makanan.


Pengarang :