Unit Udara Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) melakukan penerbangan pemindahan perubatan membawa kanak-kanak perempuan Orang Asli yang sesak nafas sejak tiga hari lepas dari Pos Balar untuk mendapatkan rawatan di Hospital Gua Musang pada 23 Januari 2023. Foto Facebook Pangkalan Udara Wilayah Tengah JBPM
AGENDA NASIONAL

Bomba lakukan penerbangan ihsan bawa kanak-kanak Orang Asli sesak nafas ke hospital

GUA MUSANG, 24 JAN: Unit Udara Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) melakukan penerbangan pemindahan perubatan (Medevac) bagi membawa kanak-kanak perempuan Orang Asli yang sesak nafas, batuk dan selesema sejak tiga hari lepas dari Pos Balar di sini untuk mendapatkan rawatan di Hospital Gua Musang, semalam.

Pegawai Perhubungan Awam JBPM Pangkalan Wilayah Tengah Subang, Selangor, Timbalan Penguasa Bomba II Mohd Hasrizal Kamaruzzaman berkata mangsa Herissya Hefly berusia satu tahun tiga bulan yang ditemani ibunya Tijah Enda, 22, berada dalam keadaan stabil ketika proses pemindahan dilaksanakan.

“Anak kapal menerima tugasan mengambil pesakit ini semasa melaksanakan operasi menghantar makanan ke pos pedalaman Orang Asli di Pusat Sivik di sini pada 10.26 pagi dengan menggunakan pesawat Agusta Westland 189 (AW189).

“Dua jururawat dari Hospital Gua Musang dibawa bersama ke Pos Balar untuk mengeluarkan pesakit terbabit,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mohd Hasrizal berkata sepanjang operasi itu keadaan cuaca berawan rendah pada ketinggian 2,000 kaki dan penglihatan terhad di sesetengah tempat.

Menurutnya operasi Medevac tersebut membabitkan tiga kru penerbangan yang diketuai Penguasa Kanan Bomba II Wahyudi Mohd Sayuhti.

– BERNAMA


Pengarang :