Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa menyampaikan amanat kepada warga kerja kementeriannya pada majlis Amanat Tahun Baharu 2023 Kementerian Kesihatan, Putrajaya pada 6 Januari 2023. Foto BERNAMA
AGENDA NASIONAL

Dr Zaliha: KKM fokus naik taraf hospital, fasiliti kesihatan

SEGAMAT, 14 JAN: Kementerian Kesihatan (KKM) akan memfokuskan kepada penambahbaikan hospital dan fasiliti di semua pusat kesihatan awam di seluruh negara, kata menterinya Dr Zaliha Mustafa.

“Kita (KKM) teruskan yang masih dalam pembinaan, jadi setakat ini kita belum memikirkan pembinaan hospital baharu.

“Kita akan fokus pada tambah baik, meningkatkan fasiliti di hospital dan juga di pusat kesihatan atau fasiliti KKM termasuk di Sabah dan Sarawak,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengedarkan buah limau kepada orang awam sempena sambutan Tahun Baharu Cina di pasar raya U Sentral Segamat di sini hari ini.

Dalam perkembangan lain, Dr Zaliha yang juga Ahli Parlimen Sekijang berkata KKM tidak menjangkakan kenaikan mendadak kes Covid-19 ketika sambutan Tahun Baharu Cina ini.

Bagaimanapun, beliau berkata kementerian akan terus memantau secara rapat perkembangan kes Covid-19 seluruh negara setiap hari.

“Kita ada pengalaman dengan perayaan sebelum ini dan terakhir Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15), walaupun kita jangka ada peningkatan tetapi tidak. Bagaimanapun, kita tetap berhati-hati,” katanya.

– BERNAMA


Pengarang :