Yayasan Hijrah Selangor (Hijrah) menawarkan pinjaman modal sehingga RM20,000 kepada usahawan di Selangor menerusi Skim i-Bermusim. Foto Facebook Hijrah Selangor
AGENSI SELANGOR

Hijrah tawar usahawan perniagaan bermusim dengan pembiayaan sehingga RM20,000

Oleh DIANA ABD WAHAB

SHAH ALAM, 24 JAN: Yayasan Hijrah Selangor (Hijrah) menawarkan pinjaman modal sehingga RM20,000 kepada usahawan di negeri ini menerusi Skim i-Bermusim.

Agensi itu memaklumkan skim berkenaan terbuka kepada usahawan yang menjalankan perniagaan pada musim perayaan dan buah-buahan.

“Hijrah Selangor menerusi pembiayaan Skim i-Bermusim menawarkan modal perniagaan sehingga RM20,000 bagi membantu usahawan kecil dan sederhana mendapatkan modal pusingan perniagaan dengan syarat kelayakan dan dokumen permohonan yang mudah,” katanya menerusi Facebook.

Skim berkenaan boleh dimohon menerusi http://mikrokredit.selangor.gov.my atau hubungi pegawai pembiayaan di 19 cawangan Hijrah.

Berikut antara syarat kelayakan pemohon:

Warganegara Malaysia

Penduduk atau pemastautin Selangor

Mengundi di Selangor

Berumur 18 hingga 65 tahun

Perniagaan sudah beroperasi

Mempunyai premis perniagaan yang khusus

Salinan lesen/permit perniagaan yang sah

Tidak mempunyai rekod pembiayaan yang tidak baik daripada mana-mana institusi kewangan atau agensi kerajaan

Terlibat secara langsung dalam perniagaan

Satu pembiayaan sahaja dalam satu-satu perniagaan perkongsian

Setakat Januari hingga September tahun lalu, 5,795 usahawan menerima manfaat dari tujuh skim pembiayaan perniagaan bernilai RM92.37 juta yang ditawarkan Hijrah.

Selain i-Bermusim, Hijrah turut menawarkan skim i-Bisnes, Zero to Hero, Niaga Darul Ehsan (NaDI), Go Digital, i-Lestari dan i-Agro.


Pengarang :