Peserta mengikat bunga ketika Majlis Malam Irama dan Pertandingan Tradisional India sempena Hari Ponggal di Sri Maha Mariaman Ken Rimba, Padang Jawa, Shah Alam pada 12 Februari 2022. Foto FIKRI YUSOF/SELANGORKINI
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

MB ucap selamat Hari Ponggal, semoga komuniti India dilimpahi rezeki

SHAH ALAM, 15 JAN: Dato’ Menteri Besar mengucapkan selamat menyambut pesta Ponggal kepada seluruh komuniti Tamil negeri ini yang meraikan sambutan itu hari ini.

Dato’ Seri Amirudin Shari menerusi Facebook berkata Ponggal penting sebagai tradisi untuk membawa rezeki yang “melimpah ruah” dalam kehidupan dan rumah tangga.

“Selamat menyambut pesta Ponggal. Kebanyakan keluarga dan komuniti Tamil di seluruh Selangor sedang menyambut upacara pesta menuai Ponggal, menyambut permulaan bulan Thai dalam kalendar Tamil.

“Moga semua dikurniakan semangat yang teguh dalam merayakan Ponggal,” katanya.

Perayaan ini disambut semasa musim menuai oleh masyarakat India di Tamil Nadu sebagai tanda terima kasih kepada alam semula jadi yang disambut pada hari pertama bulan Thai menurut kalendar Tamil.

Ponggal ialah nama nasi manis yang ditanak bersama susu menggunakan periuk tanah. Di Malaysia, perayaan ini dianggap sebagai sebahagian festival melibatkan pelbagai kaum.


Pengarang :